Buštěhradská burza starožitností je nejstarší v republice

Zdroj: Kateřina Nič Husárová, Kladenský deník, 16. 7. 2021

Jedná se tak o nejstarší sběratelskou burzu v republice a podle pořadatelů i ve střední Evropě, co se týká postkomunistických zemí. „Za socialismu začínaly burzy jako setkání sběratelů pod hlavičkou Osvětové besedy v hospodě V Kahanci v Buštěhradu. Od počátku si setkání získala věhlas i po světě a před několika lety nás dokonce navštívila i televize CNN, která zde vysílala v přímém přenosu,“ potvrzuje pořadatel burzy Rudolf Zeisl.

V dobách socialismu se dokonce o sběratele občas zajímala i policie, protože se zde dalo sehnat na černém trhu i zboží, které jste jinde nekoupili, ať už se jednalo o zahraniční hudbu na deskách, kazetách a další takzvané západní zboží. Tyhle doby už jsou minulostí a sběratelé všemožného potřebovali časem větší prostor a z hospody se přesunuli ven. Jak potvrzuje pořadatel Rudolf Zeisl, burzy v bývalém zemědělském areálu přímo na dně někdejšího silážního žlabu pořádá sedmadvacet let, přičemž se konají vždy v pátek.

I tentokrát dorazili staří známí z různých koutů republiky a přijeli také zákazníci z Německa, Itálie či Dánska. „Na burzy jezdím s kamarády dlouhé roky. Je to vášeň. Specializujeme se na jabloneckou bižuterii. Pocházíme odtud a díky tomu mám známé dnes po celém světě. Tady v Buštěhradu jsem se kdysi seznámil i se slavným skladatelem Petrem Hapkou, který žil vedle na Okoři. Časem jsme se spřátelili a dokonce si u nás nechal vyrobit i kovovou brož dle vlastního návrhu s motivem kocoura. Vyrobili jsme pro něj celou kolekci, aby kocoury mohl obdarovávat své přátele,“ prozradil Jaroslav Pánek z Jablonce nad Nisou.

Pořadatel společně s majitelem pozemku Pavlem Opletalem navázali před časem na páteční setkání i sobotními farmářskými trhy. „Lidé z místa i okolí tuto aktivitu vítají a dojíždějí z blízkého okolí z Prahy-západ i hlavního města. Farmářské trhy se konají v sobotu pokaždé od 7 do 12 hodin. Dostanete tam nejen zeleninu, ovoce a další produkty českých pěstitelů. Kromě potravin se zde koná i v sobotu bleší trh,“ uzavřel Rudolf Zeisl.