U Kladna staví největší jeden z největších skladů Lidlu v Evropě

Zdroj: Kateřina Nič Husárová, Kladenský deník, 13. 6. 2019

Kladno - V areálu někdejší Poldovky u Buštěhradu vyroste největší logistické centrum společnosti Lidl v České republice. Velkosklad je jedním z největších v Evropě. Dokončení je plánováno počátkem roku 2021.

Poklepání na základní kámen budoucího velkoskladu se uskutečnilo ve středu 12. červena odpoledne. Přestože je stavba teprve v počáteční fázi, jsou na území brownfieldu už nyní zřejmé její obrysy. Skladovací plocha bude mít 60 tisíc metrů čtverečních a celková investice přesáhne více než tři miliardy korun.

Rozvržení skladovací haly zohledňuje rostoucí poptávku po chlazeném a čerstvém zboží. Třetina plochy bude mít regulovanou teplotu. Centrum, kde najde práci až 500 lidí různých profesí, bude disponovat velkokapacitním parkovištěm pro 95 kamionů a zázemím pro jejich řidiče. „Naše páté logistické centrum v zemi vytvoří kapacitu potřebnou pro zásobování až 90 prodejen,“ řekl generální ředitel společnosti Lidl Česká republika Pavel Stratil a dodal, že pro firmu je důležitý i dopad stavby na životní prostředí. Veškerou ekologickou zátěž se proto snaží eliminovat a například využívat na vytápění objektu odpadní teplo z mrazáků či dešťovou vodu.

Starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková uvedla, že pro město bylo klíčové, aby lidé v okolí netrpěli zbytečně velkou dopravní zátěží. „Od počátku jsme trvali na vybudování nového dopravního napojení průmyslové zóny. To Lidl splnil. Jsme proto spokojeni, že u nás bude právě toto centrum, které nabídne lidem práci,“ řekla.