Buštěhrad získal peníze na likvidaci skládky

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 30. 5. 2017

Buštěhrad – Ministr životního prostředí Richard Brabec předal včera osobně starostce Buštěhradu rozhodnutí o poskytnutí více než dvanáctimilionové dotace na likvidaci černé skládky, která byla roky postrachem města. Peníze na skládku budou čerpány z Národního programu životního prostředí. Buštěhradští přidají k dotaci ještě i další díl z milionového grantu, který jim poskytne Středočeský kraj.

„Po dvou a půl letech úsilí, kdy jsme podali celkem tři neúspěšné žádosti, se konečně podařilo sehnat potřebné finance na likvidaci odpadu. Na skládce se podle odborného odhadu nachází pět tisíc tun odpadu, z toho zhruba tisíc tun nebezpečného," řekla starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková.

Černá skládka vznikla na periferii obce, kam přiváželi roky nikým nepozorováni jednotlivci i firmy pneumatiky, stavební suť, vraky aut, starý nábytek a všechno čeho se potřebovali zbavit. To zamořilo nejen území, ale i zeminu, která musí být sanována. Někdo za to ale zaplatit musí. Vedení města se proto rozhodlo sprovodit jinak neřešitelný problém ze světa za pomoci dotace a konečně se povedlo.

„Nyní nás čeká vypsání výběrového řízení. Když vše půjde podle plánu, práce na odklízení skládky by mohly začít už koncem léta," řekla Kladenskému deníku starostka Buštěhradu Daniela Javorčeková. Aby obrovská finanční částka nepřišla vniveč, je po dobu odklízení nepořádku nutné místo také patřičně zabezpečit, aby tam někdo nezačal z druhé strany navážet odpad znovu.

Také hrazení a zabezpečení areálu pokryjí peníze z prostředků kraje. Existuje několik možností, jak místo ohlídat. V první řadě je nutné pozemek obehnat plotem a areál vybavit kamerami, fotopastmi a nebo zde budou dohled provádět pracovníci bezpečnostní agentury. Nepořádek se na území kupí už více než jedno desetiletí a uklízet se zde nebude poprvé. Valná část pozemků patří soukromé společnosti, která už musela jednou místo na vlastní náklady vyčistit. Buštěhradští proto chtějí návratu nepořádku na svém katastru už jednou pro vždy zamezit.