Buštěhradští nadále usilují o místní zámek

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 11. 5. 2017

Buštěhrad - Buštěhradští dále velmi vážně usilují o navrácení zbývající části zdejšího zámku do majetku města. Na podporu této aktivity vznikla petice, na které je dnes už více než 300 podpisů.

Přesvědčivě o zájmu místních o zámek vypověděla i veřejná diskuse, která se uskutečnila v uplynulých dnech. Na setkání nechyběl ani zástupce kraje Martin Macháček, radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek.

Vyjádřit svůj názor přišlo na setkání v zámeckém sálu více než padesát lidí. Trvají na tom, aby se nejvýznamnější buštěhradská památka vrátila do rukou města. „Drtivá většina příchozích vyjádřila záměru navrácení podporu. Všichni jsou si vědomi toho, že obnova zámku bude finančně i časově náročná, shodli jsme se však na tom, že je nutné, aby naše nevýznamnější památka v budoucnu patřila městu, nikoliv soukromému subjektu," řekla starostka Daniela Javorčeková (Společně).

Vzhledem k tomu, že o část zámku, který je stále ještě majetkem kraje, projevil zájem soukromý investor z Ukrajiny, který by zde rád vybudoval hotelový komplex, mají místní strach, aby jednou mohli rozhodovat o dění ve své obci. K zámku navíc přiléhá park a Buštěhradští nechtějí přijít o možnost rekreace v rozlehlé zahradě. Vedení města proto se Středočeským krajem nadále intenzivně jedná. Pro kraj by se navíc Buštěhrad měl stát zárukou, že ho město neprodá. To si klade za podmínku středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Jak na schůzce s občany a zástupci kraje starostka Javorčeková zdůraznila, Buštěhrad více potřebuje občanskou a kulturní vybavenost než hotel.
„Město se v minulosti zbytečně zbavovalo svých objektů (pozn.: prodej bývalého Vinohradu, zbourání hospody u Koulů, prodej pionýrského domu a podobně) a nyní zde začíná být nedostatek prostor, především chybí velký sál. Na zámku konečně získáme dostatečně velký a reprezentativní, který jistě bude možné využívat i komerčně. Pokryje tak alespoň provozní náklady zámeckého areálu," dodala starostka.

Cena oprav se odhaduje na 100 milionů korun

Podle ní by sál mohla využívat i jiná města z okolí. Nejlepší cestou bude využít dostupných dotací a opravovat zámek na etapy. „V budoucnu by zde bylo možno vybudovat například i chráněné bydlení pro seniory či zázemí pro buštěhradské spolky. Třeba Junáci dlouhodobě řeší problém s prostory. Dále se pokusíme získat jako partnera nějakou instituci, například vysokou školu," popsala starostka.

Iniciativu místních podpořil svým názorem i středočeský radní Martin Macháček a přítomným sdělil, že majetková komise rozhodne ve prospěch Buštěhradských a bezúplatný převod doporučí. Rada kraje zasedá v červnu a zastupitelům bude návrh předložen v září.

Buštěhradští hospodaří ročně zhruba se čtyřicetimilionovým rozpočtem a v současnosti má město více než 3000 obyvatel. Rekonstrukci zchátralé části buštěhradského zámku prosazoval bývalý středočeský hejtman David Rath (tehdy ČSSD), který byl nepravomocně odsouzen kvůli manipulaci se zakázkami, včetně té na opravu zámku v Buštěhradu. Pražský vrchní soud ale rozsudek zrušil, krajský bude o případu rozhodovat znovu.

Minulé vedení kraje chtělo na opravu zámku využít evropské dotace, ale kvůli změně dotační politiky to podle bývalého hejtmana Miloše Petery (ČSSD) nebylo možné. Cena oprav se odhaduje na 100 milionů korun.