V novém výzkumném centru budov poručí vodě, větru, dešti

Zdroj: Robert Božovský, Kladenský deník, 25. 11. 2013

Buštěhrad - Atypický objekt Univerzitního centra energeticky efektivních budov (UCEEB) vzniká v průmyslové zóně u Buštěhradu. Zcela dokončen by měl být v únoru nebo březnu příštího roku. Poté začne sloužit k výzkumům stavebních materiálů odolných vůči vodě, slunci, větru, extrémnímu horku a podobně.

CEEB je společným projektem několika fakult Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Vědecká a výzkumná činnost centra se bude soustředit na udržitelnou výstavbu, a to zejména ve využití inovativních technologií, nových materiálů a obnovitelných zdrojů energie. Hlavním posláním centra je prosadit na trh energeticky efektivní budovy šetrné k životnímu prostředí.

„V centru budou stavěny budovy v reálné velikosti a bude zkoumáno, jak se materiály chovají například pod vlivem záření umělého slunce nebo v zimě. Následně budou hledány materiály, které by nepříznivým podmínkám lépe vzdorovaly," popsal stručně náplň činnosti nového vědeckého pracoviště děkan kladenské Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT Jozef Rosina.

„Centrum bude pracovat i s moderními nanomateriály a jejich využitím, třeba při nátěrech dřeva, aby bylo žáruvzdorné a odolné hnilobě. Česká republika by se pak mohla stát v prodeji takových stavebních materiálů evropskou nebo dokonce světovou špičkou," poznamenal děkan.

Výstavba vědeckého centra začala loni v říjnu. Vysoká škola chce v jeho rámci spolupracovat s největšími tuzemskými firmami. Uplatnění by v něm mohlo najít až sto lidí, a to nejen ve vědeckých, ale i jiných profesích. Vedení centra počítá i s posilami z blízkého okolí.

Tomáš Pelikán, vedoucí ekonomicko-správní a personální agendy UCEEB, počítá s posilami z blízkého okolí. „Jsme v kontaktu s buštěhradským rodinným centrem Pelíšek. Chceme nabídnout pracovní příležitost ženám na rodičovské dovolené. Po otevření centra a nastartování zkušebního provozu budeme pravděpodobně potřebovat další šikovné a pracovité zaměstnance. Dvě kolegyně z řad místních obyvatel už máme. Volné pozice budou postupně vypisovány na našich webových stránkách," konstatoval Tomáš Pelikán.

„Buštěhrad s okolím je pro nás klíčovým partnerem a těšíme se, že navážeme dlouhodobou a přátelskou spolupráci. Už teď například jednáme o možnostech stravování a dopravní obslužnosti pro UCEEB," doplnil vedoucí zmíněného oddělení. Budova centra, za bezmála sedm set milionů korun, zaujme kolemjdoucí atypickým tvarem i pojetím fasády.

„Náš architektonický návrh vnímáme jako vklad do budoucnosti celého území a naznačujeme, kterým směrem by se architektura dalších staveb v této části Buštěhradu mohla ubírat. Industriální prostředí nás baví, několikakilometrový potrubní most dává celému území odpovídající energii," řekli o stavbě její autoři, architekti Tomáš Šenberger a Tomáš Med.

Univerzitní centrum nebude podle jeho ředitele Lukáše Ferkla jen uzavřenou vědeckou institucí. „Chceme být centrem udržitelné výstavby a udržitelnost znamená i návaznost na místní prostředí a komunity. Budeme ale nejen špičkové vědecké centrum. Kdo se rozhodne stavět nízkoenergetický domeček, může se přijít poradit. Budeme jen rádi, že přispějeme k místnímu rozvoji. Všem, kdo se o udržitelnou výstavbu zajímají, umožníme od jara prohlídku. Uvítáme také exkurze všech stupňů škol," informoval Lukáš Ferkl.

V plánu je také rozšíření o experimentální prostor, ve kterém bude mimo jiné stát i energeticky soběstačný dům Air House studentů ČVUT, jenž se letos v říjnu umístil na třetím místě v prestižní architektonické soutěži Solar Decathlon v Kalifornii."