Lidé v Buštěhradu bioplynku stále 
nechtějí. Vše je v rukou úředníků.

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 27. 8. 2013

Buštěhrad - Středočeský krajský úřad zrušil rozhodnutí o umístění plánované bioplynové stanice nedaleko Buštěhradu a vrátil stavbu zpět k projednání kladenskému stavebnímu úřadu.

"Bioplynová stanice má vzniknout blízko obytné zástavby a kvůli obavám ze zhoršení životního prostředí proti ní protestují obyvatelé i městské orgány," řekl místostarosta Buštěhradu Miroslav Oplt (Pro Buštěhrad). "Považuji za úspěch, že se podařilo obhájit stanovisko, za nímž stojí zastupitelstvo města, vedení města, občanské iniciativy i občané, kteří se jednoznačně vyjádřili proti uskutečnění tohoto investičního záměru," uvedl Oplt.

V Buštěhradu se vznik bioplynové stanice řeší zhruba dva roky. Postavit by ji chtěla společnost SKS Invest Kladno, která je vlastnicky provázaná s Městským podnikem služeb Kladno, v němž má podíl i město Kladno.

Nesouhlasnou petici podepsalo na 800 obyvatel.

Proti rozhodnutí o umístění stavby se odvolalo město nebo místní občanské sdružení Buštěhradský pelíšek. Důvodem bylo mimo jiné to, že by se bioplynová stanice nacházela blízko zastavěného území, kam by údajně směřoval zápach. Její umístění také podle kritiků není v souladu s územním plánem.

Rozhodnutí krajského úřadu však podle místostarosty neznamená boj proti bioplynové stanici, protože stavební úřad bude o umístění stavby rozhodovat znovu. „Budeme dál sledovat další vývoj. Jsme realisté a v žádném případě si nepřipouštíme, že všechno končí," dodal Oplt.