Buštěhradští se dočkali úřadu v prostorách tamního zámku

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 22. 8. 2013

Buštěhrad - V Buštěhradu skončily dvouleté opravy západního křídla zámku, které stály zhruba 40 milionů korun. Do budovy se přestěhuje městský úřad, jehož původní prostory budou přestavěny na mateřskou školu.

Skončené opravy nesouvisely s částí zámku, která figuruje v korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Západní křídlo totiž zůstalo majetkem města.

Kraj s opravou pomohl městu dotacemi, které byly deset milionů korun. Buštěhrad také může na pozemcích kraje vybudovat parkoviště a příjezdovou cestu k novému městskému úřadu.

Podle místostarosty Miroslava Oplta se městský úřad začne stěhovat nejspíš v září. "Stavebně se tam objevily nějaké neduhy, které se musejí odstranit," vysvětlil Oplt. Přestěhování úřadu chce město zahájit co nejdříve, aby mohlo začít s přestavbou jeho nynější budovy na školku.

O osudu zbytku chátrajícího objektu zatím není jasno. Středočeský kraj v minulosti podepsal s Buštěhradem smlouvu, ve které stálo, že pokud nezačne oprava zbývajících částí zámku do tří let od podpisu smlouvy, objekt se vrátí městu. Tento termín podle středočeského radního pro kulturu Zdeňka Štefka vyprší v říjnu. Nyní se připravují právní posudky, které by měly ukázat, jestli už se zámek začal opravovat, nebo nikoliv.

Na zámku se totiž udělaly opravy opěrné zdi, nedávno také byly otevřeny zahrady kolem zámku, jejichž rekonstrukce stála asi 20 milionů korun.

"Spíše se právníci přiklánějí k tomu, že když byly opraveny opěrná zeď a zahrada, že se do objektu už skutečně koplo," uzavřel Zdeněk Štefek.