Park v Buštěhradu otevřeli v duchu starých časů

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 30. 7. 2013

Buštěhrad - Korzující nastrojené dámy v kloboucích a se slunečníky, pánové taktéž ve stylovém dobovém oblečení a rodiny usedající k pikniku. V takovém duchu pojali Buštěhradští sobotní slavnostní otevření své pýchy zámeckého parku.

Po dlouhých letech totiž vstoupili o víkendu první návštěvníci do rekonstruované zahrady buštěhradského zámku.

Park je celý majetkem Středočeského kraje. Díky investici ve výši 27 milionů korun byla zahrada revitalizována do současné podoby a překrásné prostředí si bude konečně veřejnost moci užít. Vše se dopadlo i díky iniciativě buštěhradské radnice, která přistoupila na podmínky nájemní smlouvy.

Za zhruba 400 tisíc korun ročně budou od nynějška Buštěhradští park provozovat a pečovat o něj od jara do podzimu. I když je to pro městskou pokladnu finanční zátěž, většina místních si dlouhodobě přeje, aby do parku lidé opět mohli, jako tomu bývalo za starých časů.

"Středočeský kraj jako majitel tohoto objektu je náš velice dobrý partner a my doufáme, že budeme v naší spolupráci pokračovat i nadále, abychom postupně dávali dohromady i ostatní objekty, které zde jsou," řekla na slavnosti starostka Buštěhradu Jitka Leflerová.

Při setkání připomněla i dramatickou historii, kdy se v areálu zámku i v ulicích města za první světové války pohybovali italští běženci, kteří zde strávili několik roků.

"Protože nás s oblastí v Itálii, odkud tito lidé přišli, pojí velké pouto přátelství a v jejich domovině mají už pojmenovánu řadu míst po našich městech, byla bych ráda, kdybychom jako výraz přátelství mohli nazvat buštěhradský zámecký park po italském údolí Valle di Ledro.

Tento nápad by byl velice přátelským gestem, které bychom mohli na stranu italských přátel poslat. O to si dovolím požádat zástupce kraje," vyjádřila přání starostka Leflerová.

K obnově zahrady a jejímu zprovoznění řekl zástupce Kraje následující: "Kromě zeleně jsou v zahradě už i cvičební prvky a tento týden bude provedena ještě revize zbytku mobiliáře.

Co se týká rekonstrukce zahrady, byla provedena z prostředků kraje. Jednalo se o doprovodný projekt rekonstrukce zámku," upřesnil Zdeněk Štefek, radní pro oblast kultury a památkové péče Středočeského kraje.