Zahradu zámku navštíví první lidé nejspíše už příští sobotu

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenskký deník, 16. 7. 2013

Buštěhrad - Park v areálu zchátralého zámku v Buštěhradu, jenž je majetkem Středočeského kraje, je hotový už od jara. Revitalizace zahrady stála více než sedmadvacet milionů korun, přesto na plotě stále visí zámek a veřejnost sem dosud neměla přístup. To se nyní změní. Na základě smlouvy kraje s městem by první návštěvníci mohli park navštívit už příští týden.

"Od jara jsme s krajem domlouvali podmínky. Bylo zapotřebí se dohodnout na údržbě parkové zeleně, provozním řádu a dalších detailech. Minulý týden jsem jednala se zástupci odboru majetku a domluvili jsme se, že zahradu převezmeme k užívání 27. července.

Ročně nás údržba parku vyjde na 300 až 400 tisíc korun. Pro veřejnost bude otevřen vždy od dubna do října," řekla starostka Buštěhradu Jitka Leflerová.

Postoj kraje ji ovšem překvapuje. Prý se chová, jako by zahrada ani nebyla jeho majetkem. Buštěhradští tak neměli příliš na výběr. "Buď přistoupíme na podmínky, které nám nastavili a nebo zkrátka naši obyvatelé přístup do parku mít nebudou. Volili jsme proto první možnost," doplnila starostka.

Co se týká mobiliáře zahrady, na to smlouvy o užívání dohotoveny nejsou. Odpadkové koše, lavičky či cvičební stroje pro seniory jsou zatím zamčené ve skladu. Více se rozhodne ve čtvrtek.

Rekonstrukci zámku v hodnotě 200 milionů korun prosazoval bývalý hejtman Rath. Kvůli podezření ze zmanipulování zakázky na opravu budovy a dalších trestných činů je ve vazbě. Jeho nástupci rozhodli, že se zámek opravovat nebude. Práce na zahradě už zastavit nestačili.

Revitalizace zámecké zahrady v roce 2013: vysázeno bylo 19 stromů alejových a soliterních , sedm jehličnanů. Dále 16 512 kusů různých druhů keřů, 16 popínavých rostlin a 771 trvalek.