Zámecká zahrada v Buštěhradu je hotová, ale zamčená

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, ČTK, 26. 4. 2013

Buštěhrad - Rekonstrukce zahrady v areálu chátrajícího buštěhradského zámku, jenž figuruje v korupční kauze bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), už je hotová.

Park má sloužit veřejnosti k procházkám a odpočinku. Přesto mají návštěvníci zatím smůlu. U vrat narazí leda na visací zámek.

Kvůli tomu, že sídlo i zahrada mají dva vlastníky, a to Středočeský kraj a město Buštěhrad, musí se město na údržbě parku a zeleně podílet. Pokud se tak nestane, místní ho užívat nebudou.

Se zpřístupněním zahrady se počítá, ale otevření závisí na uzavření smlouvy s městem Buštěhrad. Krajský úřad zaslal začátkem dubna městu návrh smlouvy. Následně se uskutečnilo jednání zástupců kraje se starostkou.

"Ta sdělila, že jsou s ohledem na rozpočet ochotni provádět údržbu zahrady v omezeném rozsahu s tím, že město v nejbližší době sdělí písemně připomínky k návrhu smlouvy," informoval hejtman Josef Řihák.

Jakmile tedy kraj obdrží od starostky Jitky Leflerové připomínky, zapracuje je do návrhu a předloží radě ke schválení. Poté bude možné podepsat smlouvu a zahradu zpřístupnit. "Navrhované nájemné je symbolická jedna koruna na rok s tím, že město Buštěhrad zajistí péči o zahradu dle smlouvy," doplnil hejtman Josef Řihák.

V parku, který má dnes novou tvář, bylo vykáceno 20 kusů dřevin. Nově vysázeno 19 stromů alejových a soliterních a sedm jehličnanů. Do zahrady bylo nasázeno celkem 16512 kusů různých druhů keřů, 16 popínavých rostlin a 771 trvalek.

I skrze zavřená vrata lze vidět, že do prostoru byly umístěny cvičební prvky a nové odpadkové koše. Další mobiliář zahrady lavičky a stolky pro šachisty budou podle hejtmana uloženy do té doby, dokud nebude vše ošetřeno smlouvou. Celková investice do úprav zahrady byla zhruba 27 milionů korun.

Rekonstrukci zámku v hodnotě 200 milionů korun velmi prosazoval hejtman Rath. Kvůli podezření ze zmanipulovaní zakázky na opravu budovy a dalších trestných činů je ve vazbě. Jeho nástupci rozhodli, že se zámek opravovat nebude. Práce na zahradě už ale zastavit nestačili.