Lidé z Buštěhradu a okolí bioplynovou stanici stále odmítají

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 19. 2. 2013

Buštěhrad - Bioplynovou stanici na likvidaci organických odpadů, kterou chce investor vybudovat v Buštěhradu, lidé už déle než dva roky za svými domy odmítají. Bojí se neznámého. Záležitostí se od počátku zabývá také Kladenský deník.

Nejen místní obyvatelé, ale také ti ze Stehelčevsi, Lidic a Brandýsku, mají pochybnosti o předkládaných technických parametrech stanice. Nikdo jim například dosud nezodpověděl otázky související například s vlastnickými právy na příjezdovou cestu k plánované bioplynce.

Investorem je firma SKS Invest Kladno, provázaná vlastnicky s Městským podnikem služeb Kladno (MPS), v němž má podíl i město Kladno. Jeho stavební úřad se rovněž k záležitosti vyjadřuje. Vedení Buštěhradu kvůli tomu pojalo podezření z podjatosti.

Při posledním jednání na kladenském magistrátu nechali proto účastníci řízení do dokumentace zapracovat celkem čtrnáct připomínek a věc byla předána krajskému úřadu k prošetření odborníky. Odpověď budou znát zainteresované strany nejdříve za měsíc.

"Na veřejném jednání k územnímu řízení o investičním záměru vybudování bioplynové stanice se v Kladně minulý týden sešlo na pětadvacet lidí. Zástupci obcí, členové občanských sdružení a odborníci," informovala referentka města Buštěhrad Dagmar Novotná.

Byly vzneseny námitky proti investičnímu záměru, přičemž na prvním místě byla vyslovena výše zmíněná připomínka pro systémovou podjatost vůči kladenskému stavebnímu úřadu z důvodu účasti města Kladna ve společnosti vystupující jako investor.

"Bylo také zjištěno, že s některými novými materiály, týkajícími se investičního záměru, nebyly seznámeny všechny dotčené strany. S výsledkem jednání budou zúčastnění obeznámeni v zákonné lhůtě," sdělila referentka územní samosprávy města Buštěhrad Dagmar Novotná.

"Na systémovou podjatost stavebního úřadu podalo námitku Občanské sdružení za životní prostředí Stehelčevsi a město Buštěhrad. Nyní je řešena. Poté může být přistoupeno k řešení technických připomínek, které byly na jednání vzneseny," sdělil mluvčí kladenské radnice Vilém Frček.

Kvůli tomu, aby na obou stranách nedocházelo ke zbytečným úřednickým průtahům, byla námitka pro podjatost kladenského úřadu vyslovena ještě před zahájením samotného projednávání.

Podle starostky Buštěhradu Jitky Leflerové to ale na věci nic nemění. I ostatní připomínky k projektu jsou natolik zásadní, že bez jejich vyřešení a zodpovězení důležitých otázek se investor se záměrem neposune dál.

Obavy z budoucnosti má od počátku řada obyvatel. Někteří jsou zásadně proti. "Kvůli tomu, že nechceme bioplynku, jsme před časem sepsali petici. Záruku nám ale investoři zatím nedali," zlobil se už na červencovém setkání například Jiří Blesk.

Jistotu a bezpečí chtějí i další lidé. Například členka občanského sdružení Buštěhradský pelíšek Gabriela Plachá. Ta si schůzku v Kladně rovněž nenechala ujít a problém s ostatními bedlivě sleduje.