Zámek v Buštěhradu se oprav zatím nedočká

Zdroj: Jakub Herman, Kladenské listy, 26. 1. 2013

Středočeský kraj se rozhodl, že v dohledné době nebude opravovat buštěhradský zámek. "Krajští radní neschválili podání žádosti o peníze z regionálního operačního programu (ROP)," sdělila tisková mluvčí středočeského hejtmana Nicole Mertinová.

Rekonstrukci buštěhradského zámku v minulosti prosazoval bývalý hejtman David Rath, který je kvůli podezření ze zmanipulování zakázky na opravu zámku a dalších trestných činů ve vazbě.

"Rekonstrukce buštěhradského zámku je velice nákladný projekt. Jeho oprava by stála zhruba 200 milionů korun. Kraj v současné době není v dobré finanční kondici a není možné realizovat všechny projekty. Dalším problémem jsou i předpokládané náklady na provoz zámku, které by ročně dosahovaly zhruba deset milionů korun. Proto jsme zkraje týdne na jednání rady rozhodli, že nebudeme připravovat projekt a žádost o spolufinancování do ROP," uvedl středočeský hejtman Josef Řihák.

Podle hejtmana je nutné upřednostnit jiné projekty, které je třeba dokončit. Patří mezi ně například domov pro seniory v Uhlířských Janovicích, který byl rozestavěný již za Petra Bendla, či zámek v Panenských Břežanech. "Není ale vyloučeno, že se v rámci evropských dotací pro období let 2014 - 2020, podaří najít finanční prostředky také na opravu buštěhradského zámku," uvedl hejtman.

"Možností by bylo založit komisi složenou ze zástupců kraje, města, občanů a odborné veřejnosti, která by přemýšlela o využití budovy a hledala strategického partnera. Je ale možné, že ani to se nepodaří, a kraj bude muset svou část vrátit městu, které ovšem na opravu nemá peníze," uvedl krajský radní pro kulturu Zdeněk Štefek.