Buštěhradští bioplynovou stanici za svými domy odmítají

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 2. 7. 2012

Buštěhrad - Obyvatelé Buštěhradu se vytrvale brání výstavbě bioplynové stanice za svými domy. Mají strach z neznámého.

Bioplynovou stanici na likvidaci organického odpadu, která má vyrůst za domy lidem v Buštěhradu, místní déle jak rok vytrvale odmítají. Investorovi to dali opakovaně najevo při setkání v závěru uplynulého týdne.

Vzhledem k tomu, že investor, jímž je Městský podnik služeb Kladno (MPS), obyvatelům města ani zastupitelům dosud nepředložil jednotný návrh toho, jak vůbec má zařízení vypadat, mají lidé strach, nedůvěru a ani po opakovaných setkáních záměr firmy nepodporují. Místní argumentují tím, že jim firma MPS nedokázala dát dodnes záruku, že zařízení nebude páchnout, obtěžovat okolí a že se v místě nezvýší nákladní doprava.

Přestože se zástupce investora, ředitel MPS Kladno, Petr Schönfeld i projektant Martin Šnajdr snažili na posledním setkání s občany opakovaně vysvětlovat, že chystané zařízení je technologicky vyspělé, lidi nepřesvědčili. Firma trvá i tak na tom, že životnímu prostředí může likvidace odpadů tímto moderním způsobem jen prospět. Místní se však obávají, že při nedodržení technologické kázně, která není v českém prostředí ničím neobvyklým, utrpí kvalita jejich života.

I když odpůrců dorazilo na setkání tentokrát méně, než jindy, jednohlasně řekli, ne! "Kvůli tomu, že tady nechceme bioplynku, jsme už vloni sepsali petici. Záruku jste nám dodnes žádnou nedali," vystoupil například Jiří Blesk. Jeho slova podpořila dále Barbora Novotná. "Přišla jsem i tentokrát na setkání a nepřekvapili jste mě. Budu iniciovat všechny možné právní kroky, abyste u nás bioplynovou stanici nepostavili. My tu žijeme. Vy, ne!" vystoupila žena.

Na stranu odmítajících likvidační stanici se přiklonilo i zastupitelstvo. "Územní řízení je prodlouženo do září. Původní materiál, který nám MPS předložil, byl nekvalitní. Ani dnes nemáme k dispozici relevantní dokumentaci, abychom mohli říci, že je vše v pořádku. Čekáme tedy na to, až bude územní řízení, ke kterému se jako dotčená obec budeme vyjadřovat. Respektuji vůli občanů a navíc jsem ve stejném postavení jako oni," objasnila problém starostka Buštěhradu Jitka Leflerová.