Chvála města Buštěhrad … a přímluva za jeho zámek

Zdroj: Miloš Solař, Dějiny a současnost - kulturně historická revue, 4. 8. 2012

Čtrnáctého května 2012 byl bývalý středočeský hejtman David Rath zadržen protikorupční policií kvůli údajným machinacím při financování obnovy buštěhradského zámku. Přesně o dva týdny později Rada kraje rozhodla, že od projektu „Rekonstrukce zámku Buštěhrad“ odstoupí. Znamená to odsouzení významné památky k pomalému umírání.

Rozhodnutí nevyvolalo zvláštní pozornost ani kritiku. Na devastaci architektonického dědictví jsme zvyklí. Loni v únoru zaznamenal kterýsi občan na diskusním fóru Města Buštěhradu svůj dojem z procházky: Připadal jsem si jako v severočeských vydrancovaných vesnicích nebo v době krátce po válce. Pokud je toto „normální“ stav, nelze se divit, že osud zámku v malé obci málokoho zajímá.

Město ale za zámek bojuje. A občané sepsali petici. Radní slíbili, že po volbách věc zváží. Naděje žije.

Buštěhrad povýšil na město král Vladislav Jagellonský v roce 1497. V roce 1632 je saské vojsko na ústupu před Valdštejnem vyrabovalo a vypálilo. Tehdy zanikl i starý buštěhradský hrad. Při morové ráně v roce 1680 obyvatelstvo města vymřelo – kouzlo studia starších dějin spočívá mimo jiné v posilování pocitu, že žijeme v idylické době, to se badatelům zaměřeným na současnost nestává.

Nový zámek založila Anna Marie Františka velkovévodkyně toskánská na samém konci 17. století. Byl to jeden z jejích četných stavebních počinů. V roce 1847 získal zámek spolu s panstvím český král a rakouský císař Ferdinand V. Dobrotivý. V majetku císařského domu zůstal až do roku 1918, kdy přešel do vlastnictví Československé republiky.

Sloužil různým účelům. Byl v něm sirotčinec, kanceláře, škola. Koncem osmdesátých let 20. století se vlastníkem stala Státní knihovna ČSR. Objekt dopadl stejně jako jiné památky ve správě této instituce. Připomeňme: zámek Tmáň, zámek Brnky, kostel sv. Michaela na Starém Městě pražském. V roce 1992 koupila areál od Státní knihovny firma Moravia Kontakt Hodonín a od ní následně společnost Petersburg. Zchátralá budova skončila v exekuci.

V roce 2003 ji ve veřejné dražbě koupilo město. Jeho tehdejší vedení zasluhuje nejvyšší ocenění. Muselo se rozhodnout ze dne na den. Pokud by tenkrát nekoupilo, nepsalo by se dnes o zámku, ale o zřícenině. Střecha nad středním rizalitem byla propadlá a celkový stav budovy směřoval ke zhroucení. Za vlastní peníze, s pomocí dotací ministerstva kultury a dotací krajských se město pustilo do oprav. Stavební společnost Haniš z Českého Krumluva rekonstruovala propadlou střechu. Vzhledem ke stavu, v jakém se konstrukce nacházela, lze její výkon hodnotit téměř jako zázrak. Celý zámek má opravený krov a novou bobrovkovou krytinu. Západní křídlo se opravuje pro sídlo Městského úřadu. Zbylá dvě křídla a park převzal v roce 2010 Středočeský kraj, aby zde zřídil společenské centrum. Obnova severní části parku je před dokončením.

Ostatní práce po výše uvedeném rozhodnutí Rady kraje nezačnou. Přirozeným centrem Středočeského kraje je sice Praha, kraj by ale nějakou budovu na svém území pro svoji reprezentaci užil. Buštěhradský zámek je pro takový účel vhodný. Nalézá se pár kilometrů za hlavním městem a kousek od letiště. To je pro zamýšlené využití veliká výhoda. Dlouholeté úsilí města a jeho obyvatel zasluhuje podpořit. Jsou přece středočeští. V neposlední řadě jde také o záchranu památky. Odpovědnost za její zachování má i kraj. Nemůže se z ní jen tak vyvázat. Reakce Rady je pochopitelná, přimluvme se však za to, aby ji přehodnotila.