Buštěhradští jsou zklamaní, kraj zámek opravovat nebude

Zdroj: Sandra Bejšáková, Kladenský deník, 30. 5. 2012

Buštěhrad - Středočeský kraj ruší v souvislosti s korupční kauzou bývalého hejtmana Davida Ratha zakázky za téměř dvě miliardy korun. Týká se to také rekonstrukce buštěhradského zámku. Jeho oprava tedy nezačne.

Jiná je situace západního křídla objektu, jež opravuje město a co nejdříve tam chce přestěhovat svůj úřad, aby prostory po něm získala mateřská škola.

Podle pověřené hejtmanky Středočeského kraje Zuzany Moravčíkové budou peníze přesměrovány na jiné projekty cestovního ruchu a zámek opraven nebude.

"Dozvěděli jsme se, že stavba nebyla zahájena a nehrozí tedy žádné sankce," uvedla Moravčíková. Momentálně je projekt podrobován auditu.

Pro město Buštěhrad to ale znamená, že zchátralou stavbu musí převzít zpět do svého majetku. "Smlouva mezi městem a krajem není naplněna, stavební práce nebyly zahájeny, zámek by se měl vrátit do vlastnictví města," řekl Kladenskému deníku buštěhradský místostarosta Miroslav Oplt.

Další postup bude záležitostí jednání zastupitelů. "Celková oprava z rozpočtu města je však vyloučena," 
dodal Oplt.

Buštěhradští doufají, že se zámek opravy jednou dočká. "Silně mi to vadí, je to památka, snad to dostaví," uvedl svůj názor například obyvatel Buštěhradu Stanislav Materna.