Skupina Knezaplacení si pozvala Sprituál kvintet

Zdroj: Břetislav Kostka, Kladenský deník, 14. 11. 2011

Buštěhrad - Skupina Knezaplacení si pozvala do svého už sedmnáctého pořadu Zastávka v čase tentokrát stálici a legendu mezi hudebními skupinami Sprituál kvintet. Je to až k neuvěření, ale tato formace brázdí po celém světě podia jedenapadesát let. Letos po Kubě a Etiopii byla zastávkou buštěhradská sokolovna.

Kapelník Knezaplacení Martin Příhoda zavzpomínal na velký zájem posluchačů, který byl naposled při vystoupení Karla Zicha a písničkáře Karla Plíhala, a to už je pár let zpět.

Domácí nezklamali. Vybroušený projev, nové skladby s vlastními texty a vytříbenou technikou hraní, takový byl hodinový koncert skupiny Knezaplacení.

Na otázku, jak dalece zná Spirituál město Buštěhrad, odpověděl Jiří Tichota. "My jsme pamětníci. Do Buštěhradu jsme jezdili celá kapela v dávných dobách do autoservisu se svými žigulíky, ale je pravda, že nikdy jsme tady nezpívali. Od letošního roku hrajeme v nové sestavě, na což jsme velmi pyšní. Za celou dobu se u nás vystřídalo kolem dvaceti muzikantů. Někteří zanechali hluboké vrásky a na ty všechny vzpomínáme. Bohužel někteří už nás poslouchají odjinud. Máme nový repertoár, v současné době nacvičujeme vánoční program, se nimž se představíme U Hybernů, a těší nás, že už teď je vyprodáno. U kapely, která obden zkouší, jezdí po zájezdech a spí po hotelech je nejdůležitější vycházet spolu lidsky, a to je i díky tomu, že si rozumíme muzikantsky, máme zástupce nejrůznějších žánrů. Naše zahraniční cesty? V poslední době to byly Brusel, Kuba a Etiopie. Dá se říct, že jsme viděli celý svět," dodal šéf Spirituálu Jiří Tichota.

Sál se vyprázdnil, zvukaři sbalili techniku, světla zhasla. "Čas je nemilosrdný, tak jsme se na koncert těšili, tolik práce kolem, zkoušení a je po všem, doufám, že v lidech zůstane vzpomínka na dnešní večer," posteskl si kytarista skupiny Knezaplacení Honza Paulík.

Při odchodu si mnozí diváci říkal, že je škoda, že není v Buštěhradě trošku důstojnější prostředí, sokolovna na takové pořady nestačí.