Buštěhrad opět bez proudu, podnikatel sčítá škody

Zdroj: Robert Božovský, Kladenský deník, 19. 7. 2011

Buštěhrad - Zhaslé televizory, vypnuté počítače, nechladící mrazničky, nefungující pračky. Taková komplikace ve čtvrtek od 7.30 do 14 hodin čeká značnou část obyvatel Buštěhradu. Bez proudu budou i příští týden ve středu dopoledne.

Důvodem přerušení dodávky elektřiny jsou podle vyjádření společnosti ČEZ nezbytné práce na zařízení distribuční soustavy. Podobná situace už prý v minulých týdnech nastala v Buštěhradu dvakrát.

Ne každý je ale se zdůvodněním ČEZu spokojen. Například Františku Markovi, majiteli místní firmy zabývající se technologickou ochranou objektů, tedy především hasicími systémy, vznikají vzhledem k odstávkám proudu značné finanční ztráty.

"Je to arogance moci. Skutečným důvodem přerušení dodávek je totiž napojení nedaleké soukromé fotovoltaické elektrárny na distribuční síť a ČEZ tak dle mého názoru nemá na podobný postup právo. Upřednostňuje totiž v tomto případě zájmy jedné soukromé firmy před jinou," je přesvědčen Marek, který prý v době, kdy je sídlo jeho firmy odpojeno od elektřiny, nemá práci pro svých třicet zaměstnanců.

František Marek požaduje, aby podobné aktivity ČEZ prováděl v nočních hodinách, kdy nebudou mít na podnikatele a obyvatele Buštěhradu takový dopad. Svou stížnost, k níž se připojilo i několik dalších menších buštěhradských podnikatelů, poslal nejen společnosti ČEZ, ale se svými problémy se písemně obrátil na městský a krajský úřad, stejně jako na senátora Jiřího Dienstbiera. Ten zareagoval a zmíněnou stížnost postoupil kanceláři ombudsmana, tedy ochránci veřejných práv, Pavlu Varvařovskému. Také vedení Městského úřadu v Buštěhradu se v této souvislosti obrátí na firmu ČEZ a požádá ji o upřesnění důvodů plánovaných odstávek.

"Nejvíce jsem byl zaskočen, když mi na ČEZu řekli, že pokud se mi to nelíbí, mám své zaměstnance poslat do práce v sobotu," doplnil rozhořčený podnikatel.

Jak Kladenskému deníku sdělil Michal Trkovský, technik realizace staveb ČEZ Distribuční, odstávky proudu v nočních hodinách jsou technologicky nemožné.

"Ze zákona máme právo manipulovat na našich sítích. Snažíme se o co nejkratší odstávky, o nichž s předstihem informujeme. Jakákoli činnost s elektrickou energií v nočních hodinách je s ohledem na bezpečnost práce mnohem rizikovější," uvedl Trkovský.

Že za odstávkami proudu v Buštěhradu stojí napojení fotovoltaické elektrárny z důvodu nedostatku informací nevyloučil, ani nevyvrátil. "Pokud by tomu tak bylo, vyplývá nám povinnost připojit elektrárnu do určitého nasmlouvaného data, jinak by nám hrozily sankce. Nelze navíc dělat rozdíly například mezi majitelem rodinného domu nebo firmou, vždy se jedná o naše zákazníky," poznamenal technik.