Lidé z Buštěhradu bioplynku nechtějí

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 8. 5. 2011

Buštěhrad - Výstavbě bioplynové stanice, o které si někdejší starosta prakticky rozhodl sám, chtějí Buštěhradští zabránit.

Nevěříme vám ani slovo! Rozhodlo se zase o nás bez nás! Kdo nám zaručí, že tu nebudeme čichat smrady? Stačí nám jedovatá halda, kterou tu máme a naši chlapi z toho mají rakovinu! Žijeme v Česku. Vy někde ve vesmíru! Bioplynovou stanici v Buštěhradu nechceme!

Tak ostrá slova padala na čtvrtečním velmi vzrušeném setkání obyvatel Buštěhradu s představiteli Městského podniku služeb Kladno.

Ten, coby investor, chce na zakoupených pozemcích v obci postavit bioplynovou stanici na likvidaci odpadů.

Vedení rozhodlo bez zastupitelů

Kvůli tomu, že záměr firmy posvětil svým podpisem vloni v září, v době předvolební, více méně bez vědomí zastupitelů bývalý starosta Václav Nový, jsou dnes odpůrci – občané v nezáviděníhodné pozici.

To, že se výstavba bioplynky na území Buštěhradu nikdy neprojednávala v bývalém zastupitelstvu, potvrdila ve čtvrtek jedna z jeho členek Miroslava Burešová.

"Nic jsme na schůzi neprojednávali a nic neodsouhlasili. Nic není ani v zápisu. Posléze jsme dostali jen informaci, že se má stanice stavět," vyjádřila se zastupitelka Burešová, která je v Buštěhradu aktivní i nadále.

Zastupitelka Burešová dále doplnila: "Jediné, co vím, je, že tři představitelé obce se byli v Rakousku podívat na provoz tamní bioplynové stanice," sdělila.

Argumenty nestačí

Přestože se na čtvrtečním setkání pokoušel ředitel MPS Kladno Petr Schönfeld lidem přednést argumenty, že chystaný podnikatelský záměr na čtyřech hektarech plochy je férový, bezpečný a spolehlivý, přítomné nepřesvědčil. "Všechna tato zařízení jsou patentovaná. Hodně jsme vyjednávali o tom, aby použitá technologie byla na špičkové úrovni. Rizika si uvědomujeme. Nesváděl bych ale vše na bývalého starostu, protože územní plán pro využití této lokality na průmyslovou zónu schvalovalo zastupitestvo a s tím jsme kupovali i zmíněné pozemky v Buštěhradu," obhajoval chystanou akci ředitel Schönfeld.

Lidé nemají důvěru

Pravdu o bioplynkách se odpůrcům snažil v sokolovně přiblížit i poslanec Parlamentu ČR Tomáš Úlehla, jenž je odborníkem na danou problematiku. Ani ten s veřejným míněním nehnul.

Buštěhradským totiž ze všeho nejvíce vadí podraz, který na ně zřejmě někdo v minulosti chystal. Navíc je v nich až příliš zakořeněná představa, že zařízení, jež bude stát v blízkosti jejich domů, jim zničí životní prostředí.

Proti výstavbě bioplynové stanice sepsali Buštěhradští proto dokonce petici. Současná starostka Jitka Leflerová za svými obyvateli stojí a sama trvá na prověření celé kauzy.

Bez záruky

Tak hovoří i lidé: "Budeme rádi, když se dozvíme, jestli existuje možnost, která výstavbu bioplynky zastaví. Nikdo nám nedává záruku. Nevíme, jaká bude použita technologie a nikdo nedokáže zodpovědět, když se stane uvnitř zařízení průšvih, co bude dál. Stejně je to s náklaďáky, jež budou páchnoucí materiál dovážet. Od dané lokality mám dům jen čtyři sta metrů," přednesl svůj nesouhlas, kromě jiných, například Tomáš Kratochvíl.