Výtah vypadá jako měděná varná pivovarská káď

Zdroj: Josef Hora, MF Dnes, 21. 2. 2011

Buštěhrad Na počátku to byla jen malá výzva Českého vysokého učení technického. Nadšení studentů a boj za historický pivovar v Buštěhradě na Kladensku se ale rozšířil i na Slovensko.

"Bylo to hrozně zajímavé, šlo o věc, kterou je třeba zachránit, nic fiktivního. Pro nás i naše profesory to byla srdeční záležitost. Všichni jsme rádi, že firma Level od demolice starého pivovaru ustoupila," říká Eva Šestáková, která studuje na ČVUT ve čtvrtém ročníku a její projekt patří mezi nejlepší. "Celou akci jsem vymyslel já, o záchraně pivovaru se mluvilo už dlouho. Loni na jaře jsme to dali dohromady a v létě domluvili podmínky s firmou Level," líčí architekt Václav Girsa z pražské ČVUT. "Vítězné návrhy jsou hotové dva týdny. Akce trvala jeden semestr a byl to neuvěřitelný úspěch," dodává Girsa.

Místo 15 projektů jich bylo 63

Na začátku vůbec nepočítal s tím, že o pomoc baroknímu pivovaru bude takový zájem. "Po vyhlášení soutěže jsem čekal tak patnáct projektů, nakonec se jich sešlo třiašedesát. To bylo příjemné překvapení. Návrhy přišly ze škol z Prahy, Liberce nebo Brna, ale i z Bratislavy nebo Košic.

Do finále se dostali tři studenti s třemi nejzajímavějšími projekty. Jeden z vítězů je Petr Sládek, student třetího ročníku ČVUT v Praze. "Zaujalo mě to na školních stránkách, protože mám vztah ke starým budovám. Se školou jsme se tam byli podívat, šlo nás asi sedmdesát," řekl Sládek s tím, že ve svém návrhu chtěl hlavně zachovat charakter pivovaru. Doplnil ale také speciální prvky.

"Vymyslel jsem třeba výtah, který vypadá jako měděná varná pivovarská káď," popisuje Sládek. "Projekt jsem pojal jako bakalářskou práci, teď na ní pracuji, za pár dní bych ji měl obhájit," dodává student. Jestli jeho návrh firma Level vybere, zatím neví. "Každopádně bych byl nadšený. Doufám, že z něj použijí aspoň něco," říká.

Radost by měla i Eva Šestáková. "Nic takového sice nečekám, pokud se to ale stane, budu hrozně šťastná. Byl by to můj první realizovaný projekt," říká studentka.

Výstava během několika dnů

Porotci, kteří vybírali nejlepší návrhy, se shodli, že mimořádnou pozornost si zaslouží všichni účastníci soutěže. "Vzhledem k tomu, že jsme takovou účast nečekali, rozhodli jsme se uspořádat ze všech projektů výstavu. Ta by měla být instalovaná na Fakultě architektury ČVUT v nejbližších dnech," poznamenal Girsa. První tři vítězové dostanou odměnu deset tisíc korun, další tři každý po pěti tisících.

Budovy pivovaru byly od roku 1967, kdy zde vaření piva skončilo, využívány převážně ke skladování. Když roku 2007 oznámila firma záměr pivovar zbourat a na jeho místě vystavět šestipodlažní bytovky, vyvolalo to ostrou reakci místních lidí i odborníků. Sdružení Buštěhrad sobě, které o zachování pivovaru bojuje, podalo 2007 návrh na prohlášení pivovaru za kulturní památku. Ministerstvo kultury zapsalo památkou pouze administrativní budovu.

***

Fakta Záchrana pivovaru Celý projekt, do něhož se zapojili studenti, vymyslel architekt Václav Girsa, který učí na ČVUT. Očekával, že vznikne asi patnáct návrhů, jeho výzva se dostala až na Slovensko a nakonec přišlo 63 projektů. Akce se zúčastnily vysoké školy v Praze, Brně, Liberci, Bratislavě a Košicích. Cílem soutěže bylo získat co nejvíce variant obnovy pivovaru, které měly respektovat původní historické stavby. Výsledky měly poskytnout vlastníkovi různé náměty využití a řešení. Zdroj: Výzkumné centrum průmyslového dědictví Fakulty architektury ČVUT.