V areálu buštěhradského zámku už začali s úpravami

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 25. 1. 2011

Buštěhrad - Chátrající zámek v Buštěhradu u Kladna, který si v loňském roce vzal ze tří čtvrtin pod svá křídla Středočeský kraj, by se měl co nevidět dočkat oprav. V současné době se koná výběrové řízení na zhotovení projektové dokumentace.

Poté by měl kraj hledat firmu, jež práce provede. Hejtman David Rath, i nadále usiluje o získání potřebné dvousetmilionové evropské dotace na proměnu zámku v reprezentativní sídlo. Některé práce v areálu začaly už tento měsíc.

Zahájeny byly například terénní úpravy, prořezávání starých stromů a jejich záchrana. Veškeré úpravy exteriérů budou podle hejtmana Davida Ratha provedeny do jara.

Oproti tomu rekonstrukce třetiny zámku, která dále náleží městu, je zatím velmi nejistá. Jak potvrdila starostka Buštěhradu Jitka Leflerová, jsou přímo závislí na dotaci jak z kraje, tak z ministerstva kultury. Oba zmíněné subjekty by měly dílo podpořit celkem devíti miliony korun, přičemž z pokladny města by měla na opravy plynout částka ve výši kolem dvou milionů korun.

"Na dotaci čekáme velice netrpělivě. O krajské by mělo být rozhodnuto začátkem příštího týdne a o ministerské nejdříve v dubnu. Rádi bychom, aby stavební práce mohly pokračovat a do prostor se dle předpokladu nastěhoval kromě jiného i městský úřad," řekla starostka Buštěhradu. Podle jejích slov by ráda, kdyby se akci podařilo završit souběžně s opravami částí, které náleží kraji.

"Pokud vše půjde dle plánu, mohli bychom se tam přestěhovat do dvou let. Je to zapotřebí také kvůli mateřské škole, které nyní zabíráme místo v její budově. Do zámku by následně přesídlila i základní umělecká škola, infocentrum i další aktivity," uzavřela starostka.