Pomník dětských obětí války v Lidicích je kompletní

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 18. 1. 2011

Lidice - Dvaaosmdesát. Takový je od pondělního odpoledne počet soch v Pomníku dětských obětí války na pietním území Památníku Lidice.Datum nebylo vybráno náhodně, protože 17. ledna by se dožila autorka sousoší akademická sochařka Marie Uchytilová 87 let.

Bronzovou sochu holčičky, která byla odcizena z pomníku v listopadu minulého roku, odlil v rekordním čase a bez nároku na honorář Oldřich Hejtmánek.

Slavnostní a veřejností očekávané vrácení sochy bylo doprovázeno pěveckými vystoupeními dětí z lidické mateřské školy, žáků z družiny při ZŠ Buštěhrad a ZUŠ Buštěhrad a DPS Sluníčko z 5. ZŠ Kladno.

Se svým poselstvím vystoupili také studenti z Gymnázia Thomase Manna z Prahy 8 a předali Památníku Lidice výtěžek peněžní sbírky, kterou gymnázium v minulých týdnech uspořádalo.

Podle ředitele Památníku Lidice Milouše Červencla byla obnova sochy pro zúčastněné hlavně náporem na nervy. "Původně jsme mysleli, že se to podaří až koncem ledna, ale sochaře Jiřího Hejtmánka jsme nakonec přesvědčili, aby dílo dokončil právě na autorčiny narozeniny," řekl ředitel památníku, jenž dodal, že místo je nyní střeženo ještě bedlivěji.

Díky obrovské vlně solidarity se za necelé dva měsíce od krádeže podařilo na obnovu sochy holčičky nashromáždit 161 tisíc korun.

"Socha bude nakonec ale zaplacena z pojištění. Nyní ještě čekáme na rozhodnutí soudu týkající se autorského práva manžela sochařky a spoluautora díla Jiřího Hampla, který i s daní požaduje za sochu sto dvacet tisíc korun. Co soud rozhodne, to zaplatíme. Finanční převis věnujeme na koupi dvaceti tisíc sazenic růží. Jsem přesvědčen, že sponzoři a dárci nebudou zklamáni. Peníze budou využity smysluplně," doplnil Milouš Červencl.

Dodal, že je lidskou solidaritou mile překvapen: "Ukázalo se, že občanská sounáležitost v této zemi ještě existuje, a že je stále mnoho slušných lidí, kteří vědí, co je prioritou."

Odhalení sochy si nenechala ujít ani dcera autorky pomníku. "Je úžasné, že socha holčičky byla na místo vrácena právě v den výročí narození mé maminky – akademické sochařky Marie Uchytilové.

Určitě by měla obrovskou radost a byla by z toho dojatá jako já. Je to něco nádherného a jsem ráda, že se zde sešla taková spousta lidí. Důležité je, že pomohly děti dětem. To je na celé věci asi nejdojemnější," řekla u pomníku dcera autorky sousoší Sylvia Klánová.