Psi mají v Buštěhradu nové kotce

Zdroj: Zuzana Vlková, Kladenský deník, 18. 8. 2010

Buštěhrad - Opuštění psi v útulku v Buštěhradu-Bouchalce mají od začátku července nové a lepší zázemí. Zařízení vystavělo nový pavilon s 16 kotci. Kapacita útulku se tak zvýšila na maximální počet 150 psů.

Majitelka zařízení Eugenie Sychrovská Kladenskému deníku sdělila, že výstavbou rozšířili své prostory na sto kotců. "Některé jsou dokonce probíhací, podobné jako mají zvířata v zoologické zahradě. Mohou tedy být jak uvnitř budovy, tak i venku," upřesnila.

I díky přístavbě je tak možné, že valná většina psů je v útulku umístěna v samostatných výbězích. Sychrovská upřesnila, že více zvířat pohromadě nechávají pracovníci jen v případě, kdy se sem dostane například fena se štěňaty nebo samotná štěňata z jednoho vrhu.

"Hodnota nového objektu činí 2,32 milionu korun. Celých 800 tisíc korun nám přitom na výstavbu poskytlo město Kladno. Zbytek jsme uhradili z vlastních zdrojů," řekla majitelka útulku.

Kromě toho dostalo zařízení v pátek ještě významný dar v podobě 450 kilogramů suchého krmiva. Nezávislá komise totiž útulek vybrala jako velmi vzorný.

Sychrovská uvedla, že se jednalo o suché krmivo určené dospělým psům. Při jejich současném počtu by jim mělo vystačit asi na 2,5 měsíce.

Výrobce krmiv, který zařízení takto podpořil, zorganizoval ve spolupráci s Nadací na ochranu zvířat v rámci letošního pražského maratonu také nesoutěžní část, a to pochod pro pejsky a jejich milovníky.

Ředitelka nadace Eva Hodek vysvětlila, že účastníci pochodu tak prospěli nejen sobě a svým psům, ale také opuštěným zvířatům. "Za každého registrovaného účastníka jsme útulkům předali kilogram krmiva," vysvětlila Hodek.

Druhým takto obdarovaným útulkem je Stanice pro psy Český Krumlov, která obdržela stejné množství krmiva.