V Buštěhradu se odehrál souboj generací

Zdroj: Břetislav Kostka, Kladenský deník, 25. 7. 2010

Buštěhrad - Nohejbalový turnaj přivedl na hřiště bojovníky i fanoušky. Hrál, kdo měl zdravé nohy. Počasí nikoho nezastavilo.

Nohejbal je sportem velice rozšířeným. Postačí plácek, síť a míč. A jestliže si někdo myslí, že hra je v amatérském podání nenáročná, je na omylu. Po tropických vedrech organizátory nohejbalového turnaje v Buštěhradě zradilo počasí.

Nové multifunkční hřiště s umělým povrchem za finančního přispění Letiště Praha, zelo prázdnotou. Dešťové přeháňky vypudily aktéry turnaje do haly Základní školy Oty Pavla. "Zde je jádro starousedlíků, kteří chodí pravidelně hrát nohejbal a tak jsme si řekli, že změříme síly v nultém turnaji Souboj generací. Ředitelka školy Věra Sklenářová nám vyšla vstříc. Čekali jsme dvacet týmů, ale to počasí! Nakonec se sešlo devět trojic. Původně se mělo hrát na krásném novém hřišti, které vyrostlo na louce základní školy. Turnajem chceme dát na vědomí občanům, že tady hřiště je a je možné ho využít za malý poplatek," uvedl Petr Sejkora, učitel angličtiny na základní škole. V Buštěhradě bydlí tři roky, před tím deset let působil v USA. Nápis na triku hovoří za něho - začni se hýbat, začni žít.

"Chtěl bych oživit mimoškolní zájmy dětí, dostat je od televizních obrazovek. Srovnávat naše děti s těmi ve státech? Naše děti nemají žádné sebevědomí, jen slyším, to nemá cenu, to nedám, nebo to nezvládnu," říká upřímně učitel a sportovec Petr Sejkora. O putovní pohár přijely bojovat týmy z Vrapic, Kladna, domácí týmy i buštěhradský ženský Zdenda tým.

"Jsou prázdniny, ale i tak náš fotbalový tým skomírá, je nás čím dál míň, stárneme. Moje dcera Kateřina a Iva Forejtová chodíme hrát nohejbal do školní haly každý týden," svěřila se Michaela Filková. I školník Ladislav Němejc chodí hrát nohejbal pravidelně. Tentokrát odbíhal mezi sety ke grilování naloženého masa, klobás a co nemohlo na takové sportovní akci chybět, byl vychlazený pěnivý mok.

Štefan Radošínský s desetiletým synem Markem a též s desetiletým Jakubem Truhlářem měli velkou podporu v hledišti, ale nakonec obsadili osmé místo. Velký putovní pohár cestoval s trojicí PMD do Kladna, buštěhradský ženský Zdenda tým se držel olympijské myšlenky, není důležité zvítězit, ale zúčastnit se.

Výsledky turnaje:

  • 1. PMD David HEJMA, Pavel SINGER, Michal WENZL
  • 2. Vrapičáci Michal JANÁK, Luboš TRUHLÁŘ, Štefan RADOŠÍNSKÝ
  • 3. Kozel Bobeš Ivo TERŠ, Michal TERŠ, Milan VYDRA
  • 4. Bečvářboys Martin MLYNAŘÍK, Lubor ČESKÝ, Lubor SOBOTKA
  • 5. - 6. Školník a spol. Zdeněk TON, Láďa NĚMEJC, Václav NĚMEJC
    BKHKKH Štěpán ČÚLEN, Petr SEJKORA, Pavel ŠEBESTA
  • 7. - 8. Vrapičandy Luboš TRUHLÁŔ, Markéta TRUHLÁŘOVÁ, Veronika JÍCHOVÁ
    Čoboláci Štefan RADOŠÍNSKÝ, Marek RADOŠÍNSKÝ, Jakub TRUHLÁŘ
  • 9. Zděnda team Michaela FILKOVÁ, Iva FOREJTOVÁ, Kateřina FILKOVÁ