Buštěhradský zámek zachrání kraj a Unie

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 22. 7. 2010

Buštěhrad - Zchátralý buštěhradský zámek má novou šanci, že se opět začne blyštět v celé svojí původní kráse. Vedení Středočeského kraje totiž přišlo ve spolupráci s obcí s jedinečným nápadem. O zámek se podělí a o peníze požádají společně Evropskou unii.

Klapot střevíců, šustění krinolín, cinkání sklenek, rozverná konverzace, zámecká hudba a stoly prohýbající se pod tíhou vybraných pokrmů. Takovou atmosféru by už zanedlouho mohli zažívat všichni i bez šlechtického titulu, kteří se vypraví na ples do buštěhradského zámku.

Díky tomu, že o nemovitost projevil zájem Středočeský kraj, uskuteční se možná konečně jeho rekonstrukce, na kterou někdejší sídlo Habsburků čekalo celá desetiletí.

Zchátralý buštěhradský barokní zámek, který město v roce 2003 získalo od státu v dražbě do svého majetku za 2,3 milionu korun včetně zámeckého parku, se konečně dočká dalších oprav. Dosud zde byly dle původní dohody provedeny především záchranné akce, aby zámek, stejně jako opěrná zeď, nespadly Buštěhradským takříkajíc na hlavu. Ti svým povinnostem dostáli, ale víc peněz na opravu nemovitosti by zřejmě nikdy nedali sami dohromady.

Dlouhodobě proto vedení města hledalo řešení, jak jedinečnou památku zvelebit, aby mohla nově sloužit veřejnosti. Nyní již možnost existuje. Spolumajitelem objektu se totiž s největší pravděpodobností stane Středočeský kraj. Ten by měl dle dohody získat celé tři čtvrtiny objektu a zahradu. Západní křídlo zámku zůstane nadále v majetku města Buštěhradu. V něm by mělo být následně sídlo městského úřadu, knihovna či prostory pro základní uměleckou školu.

Záměr kraje je následující. "Kladensku chybí reprezentativní společenský sál s odpovídajícím zázemím. Proto chceme, aby hlavní část objektu tvořil taneční a konferenční sál s celou řadou salonků. Prostory budou tedy multifunkční, mohou zde být plesy, koncerty, konference, školení či výstavy. Sloužit by měl jak pro potřeby občany celého Kladenska a ale i pro potřeby Krajského úřadu," řekl středočeský hejtman David Rath.

Region tak podle něj získá prostory odpovídající úrovní pražskému Žofínu. "To je náš plán a jsem přesvědčen, že si ho občané tohoto regionu zaslouží. Ve zbývajících prostorách by mělo být muzeum Oty Pavla a restaurace," doplnil hejtman. Podle něj je dále záměrem kraje i zvelebení parku, který bude vyčištěn a místa chybějících stromů osázena. Celý prostor bude dále zpřístupněn lidem k relaxačním a kulturním aktivitám.

Krajské peníze ani ty z buštěhradské pokladny by na rekonstrukci v žádném případě nemohly stačit, pomoci bude muset Unie. Podle vedení kraje by se měla celková částka vyšplhat do výše dvou set milionů korun, přičemž Buštěhradští budou na obnovu svého západního křídla potřebovat milionů zhruba padesát. "Nyní je potřeba dokonale vypracovat hlavně žádost o dotaci, která musí být podána do 16. října. Doufám, že budeme úspěšní," řekl starosta Buštěhradu Václav Nový.

Podle hejtmana Davida Ratha by se v případě kladného vyřízení žádosti o peníze mohlo s rekonstrukcí začít hned příští rok. "Vše také záleží na tom, jak rychle nám obec Buštěhrad zámek převede. Domluva je taková, že by přijetí majetku krajem mělo schválit už příští zastupitelstvo," dodal Rath.

V současné době existuje již koncepce, jakým směrem by se měla rekonstrukce zámku ubírat, a kterou by měli následně architekti i investoři dodržet. Výše zmíněné finanční prostředky by měly podle odborníků na opravy stačit, ale otázkou zůstává, zda pokryjí také náklady na zvelebení zámeckého parku.

"Odhad je, dle mého názoru, kvalitní, takže věříme, že ho ani nebudou muset překročit. Vyházet peníze a udělat to dražší, umí každý. Buštěhrad investoval dosud do záchranných prací zámku kolem šestadvaceti milionů korun, přičemž zhruba polovina byla z dotací a opravila se spousta věcí včetně střech a krovů. Domnívám se, že to určitě podhodnoceno není," uvedla architektka a členka Občanského sdružení Buštěhrad sobě Daniela Javorčeková.

Stejně jako ona je i vedení obce přesvědčeno, že partnerství s krajem ve věci zámku, je tím nejlepším, co se dalo vymyslet. Někdejší panské sídlo by bylo totiž pro obec samotnou navždy příliš velkým soustem.