Místo medicíny se věnuje zvířatům

Zdroj: Luboš Hora, Kladenský deník, 20. 7. 2010

Buštěhrad - Eugenie Sychrovská je zakladatelkou psího útulku v buštěhradské části Bouchalka.

Původně se ovšem nejednalo o útulek, nýbrž o psí hotel, kam lidé dávali své čtyřnohé miláčky, když například odjížděli na dovolenou. Zařízení vzniklo už v roce 1984. Ve psí útulek se změnilo počátkem devadesátých let. Ale také nyní, pokud je místo, však zčásti vykonává i funkci psího hotelu.

Co vlastně Eugenii Sychrovskou vedlo k založení takového zařízení? Její kariéra přitom mohla být úplně jiná, když po maturitě na gymnáziu s úspěchem studovala medicínu Nakonec se ale rozhodla pro práci ve zcela jiném oboru.

"Od mala mám velice vřelý vztah ke zvířatům, zvláště ke psům. Svého prvního jsem měla již ve třech letech. Od té doby jsem bez čtyřnohého přítele nikdy nebyla. Toho, že dnes ze mne není lékařka, vůbec nelituji. Naopak, práce se zvířaty je svým způsobem i krásnější. Zvířata, na rozdíl od některých lidí, dokáží být za věnovanou péči opravdu vděčná," vysvětluje.

Myšlenkami se vrací do doby, kdy se z původního hotelu stal útulek. "K jeho vzniku došlo vlastně ze dvou důvodů. Po listopadu 1989 si lidé v mnohem větší míře začali pořizovat psy, a to mnohdy bez rozmyslu, neuváženě. Pak se jich lehkomyslně zbavovali. Opuštěných psů bylo najednou plno. Druhým důvodem byla změna zákonů, která stanovila, že jednotlivé obce se musí postarat o všechny opuštěné psy pohybující se v jejich katastru," říká Sychrovská.

V současné době spolupracuje takřka se všemi obcemi Kladenska i některými z Prahy-západ a Berounska. Pokud se v některé z nich objeví opuštěný pes, vyráží Sychrovská se svými spolupracovníky do terénu, zvíře odchytí a umístí do útulku, kde se mu dostane nejen řádné stravy, ale i dokonalé veterinární péče. Psy ale na Bouchalku vozí i lidé, kteří se jim bud nemohou dostatečně věnovat nebo s nimi mají problémy. Dochází dokonce i k odebrání zvířat, například v případech týrání nebo zanedbání péče.

"V útulku se o psy postaráme a naší snahou je najít jim nového zodpovědného pána. Každého nového majitele zvířete ale v rámci našich možností nejen prověřujeme, nýbrž k němu pak jezdíme na kontroly, kde zjišťujeme, jak je s naším bývalým klientem zacházeno," objasňuje Sychrovská Kapacita útulku na Bouchalce byla od počátku července zvýšena. Je zde už stovka kotců s přibližně 150 místy pro psy. Na rozšíření útulku se z části finančně podílelo i město Kladno.

Eugenie Sychrovská v minulosti též na ČT 24 uváděla dvacetidílný pořad o psech a jejich chovu. Dvakrát ročně je také na Bouchalce natáčen pořad Chcete mně? se Zdenkem Srstkou nebo Martou Kubišovou.

"Tahle práce mě maximálně uspokojuje, třebaže mnohdy se jedná o zaměstnání až adrenalinové. Nemyslím tím jen některé odchyty psů v terénu, kdy dochází i k pokousání, ale třeba také jednání s některými majiteli zvířat. Při takové práci nemůžete koukat jen na nějaké finanční ohodnocení nebo vyhovující pracovní dobu, ale musíte o ni mít opravdový zájem a dělat ji s chutí i zápalem," uzavřela majitelka útulku.