Buštěhrad se mění rok od roku k lepšímu

Zdroj: Kateřina Mrkvičková, MF Dnes, 6. 5. 2010

Mateřské centrum Buštěhradský pelíšek vzniklo v lednu roku 2004. Kateřina Mrkvičková je předsedkyní občanského sdružení, ale u jeho založení nebyla, do města se přistěhovala o něco později. "Jak říkají starousedlíci, náplavou jsem od roku 2004," říká.

Prvotním impulzem pro vznik centra podle ní byla nedostatečná vybavenost města. "Chyběla zde dětská hřiště amožnost realizace pro maminky a jejich malé děti. Město prožívá stavební boom, stěhuje se sem mnoho mladých rodin, kapacita mateřské školy je nedostačující a nabídka aktivit pro nejmenší byla nulová," myslí si Mrkvičková. Centrum má průměrně kolem třiceti členek a je záchytným bodem i pro maminky s dětmi z okolí. Ty tvoří zhruba třetinu jeho návštěvníků.

Město Buštěhrad má ráda. "Je kulisou pro jedno šťastné období mého života. Město roste a člověk se na tom může podílet. Pokud není lhostejný, může svou aktivitou určovat, jaké by to tu chtěl mít, město dělají lidé," říká.

Buštěhrad se podle nímění rok od roku k lepšímu. "Mám ráda pohled do zeleně z našeho domu a doufám, že vbrzku k oblíbeným místům přibude i zrekonstruovaný zámecký park," popisuje.

Kulturní a sportovní nabídka je podle ní na tak malé město poměrně pestrá. "Domnívám se, že kdo chce, ten si své najde. Pro ostatní je výhodou blízkost Prahy a Kladna," shrnuje předsedkyně sdružení.