V lidické soutěži reprezentují Kladensko dva žáci

Zdroj: Zuzana Vlková, Kladenský deník, 16. 4. 2010

Lidice - První kolo 5. ročníku mezinárodní internetové vědomostní soutěže Lidice pro 21. století bylo ukončeno a už jsou známa jména soutěžících, kteří mezi sebou budou zápolit ve finálovém klání. Ve značné konkurenci obstáli i dva žáci z Kladenska. V první kategorii to je Andrea Jeřábková ze Základní a Mateřské školy Oty Pavla v Buštěhradu a ve druhé Josef Štec ze Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy v Kladně.

Do pátého ročníku se zaregistrovalo celkem 1909 soutěžících z České republiky, Kanady, Kazachstánu, Rumunska, Ruska, Slovenska a USA. Na základě sečtení bodového ohodnocení dodržení pravidel literární práce a vyhodnocení vědomostního testu postoupilo v každé kategorii 21 žáků.

Ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl sdělil, že druhé kolo bude zahájeno už koncem příštího týdne 23. dubna a potrvá do 27. dubna. "Vědomostní testy druhého kola a úroveň literárních prací z prvního budou vyhodnoceny 11. května. Jména vítězů budou zveřejněna na stránkách soutěže www.lidice21.cz. následující den," uvedl Červencl.

V soutěži O nejaktivnější školu, která byla též součástí celého projektu, obsadila první místo Základní škola Velká Hleďsebe. "Jako výhru získává pozvání na slavnostní vyhlášení vítězů soutěže, které se uskuteční 17. června v NKP Ležáky," řekl ředitel. Mezi dalšími úspěšnými školami byla i Základní škola a Mateřská škola v Buštěhradu.

Při oceňování obdrží všichni účastnický diplom a ti, kteří obsadí první tři posty v každé kategorii, dostanou odborné publikace, věcné ceny a možnost proletět se nad Pardubickým krajem. Vítězové navíc obdrží skleněnou plastiku s vyobrazením lidické růže od L. Smrčkové. Nejúspěšnější soutěžící budou ještě navíc pozváni na týdenní prázdninový pobyt na Moravě.