Buštěhradský pivovar mohou zachránit už jen studenti

Zdroj: Veronika Fejtková, MF Dnes, 26. 3. 2010

Pivovar v Buštěhradě je doslova na spadnutí. Majitel chtěl demolici, místní ho ale přesvědčili, že stojí za to najít jiné řešení a areál nezničit.

Buštěhrad Některé části pivovaru v Buštěhradu na Kladensku jsou tak zchátralé, že statistici varují před jejich zřícením. Majitel areálu měl v plánu srovnat ho se zemí a postavit nové byty, ale ozvali se místní. Historické objekty, o jejichž barokní přestavbu se zasloužil slavný architekt Anselmo Lurago, chtěli zachovat. Teď to vypadá, že bourat se nebude. Zdevastovaný pozůstatek průmyslového dědictví by mohli zachránit studenti architektury.

"Stavební firma Level, které objekt patří, souhlasila s nabídkou fakulty architektury ČVUT v Praze," řekla architektka Daniela Javorčeková z občanského sdružení Buštěhrad sobě. Demolice je odsunuta zatím o rok.

Oživit, přestavět

Studenti navrhnou, jak areál pivovaru oživit a přestavět. "Počítám, že se podaří shromáždit tři až pět návrhů. Pak je společnosti představíme," řekl Václav Girsa, vedoucí Ústavu památkové péče, který je součástí fakulty architektury ČVUT v Praze. Budou to studenti právě z jeho ateliéru, kteří na návrzích začnou pracovat v zimě.

Žádné konkrétní zadání pro studenty není. "Vedení společnosti nám slíbilo zapůjčit přístroje na zaměření a umožnit přístup do objektu. Studenti však mají ve svých návrzích volnou ruku," poznamenal Girsa. Dohodu, která by mohla vést k proměně zpustošeného pivovaru, potvrdil i samotný developer.

"Vedení firmy se s fakultou dohodlo," řekl technický ředitel společnosti Level Luděk Paseka. Další informace zatím odmítl.

Vzniknou možná i bytovky

Společnost Level chtěla původně pivovar zbourat a na jeho místě postavit obytné domy. Studentské práce mohou podle Girsy vyhovět i těmto představám. "Není problém, aby v části areálu vyrostly bytovky. Nesměly by ovšem narušit ráz okolí," podotkl.

Asi nejvíce se o hrozící demolici pivovaru mluvilo koncem letošního ledna. Tehdy úředníci kladenského magistrátu rozhodli, že je svou narušenou statikou nebezpečný, a schválili jeho zbourání.

"Vlastník objektu doložil všechny potřebné podklady o špatném technickém stavu budov. Proto odbor výstavby na demolici přistoupil," uvedla Olga Pípalová z kladenského magistrátu.

Chráněná stavba

Rozhodnutí úřadu přišlo asi dva měsíce poté, co sdružení Buštěhrad sobě opět oslovilo ministerstvo kultury, aby pivovar zapsalo na seznam památkově chráněných staveb. "Vyjádření očekáváme každým dnem," řekla včera MF DNES Javorčeková.

Pokud ministerstvo odpoví kladně, pivovar bude zachráněný natrvalo. Buštěhradští se o tento zápis snaží už od roku 2007. Úspěšní už byli v případě barokní budovy. "Budeme rádi, když se to samé podaří vyjednat pro celý areál, nebo alespoň pro objekt sladovny s věží. Nebráníme se ani citlivě udělané novostavbě ve dvoře," poznamenala Javorčeková.