Country koníčka osedlal před třiceti roky

Zdroj: Břetislav Kostka, Kladenský deník, 23. 2. 2010

Buštěhrad - Město Buštěhrad je známé nejen hudební školou, ale také kapelami. Mezi velice oblíbené patří country skupina Buštěhradská dráha. U jejího zrodu stál dnešní frontman, kytarista a zpěvák Pavel Paustek Fürst.

Padesátka na jeho bedrech dnes prozrazuje, že je nestorem mezi muzikanty. "Kytary, ty nesměly na žádném čundru chybět. Ponejvíce jsme jezdili do západních Čech k říčce Střele, často i na břehy Berounky. Mně se vždycky velmi líbilo, když někdo uměl vzít kytaru a podbarvit její hrou nějaký příběh. Asi proto mám tak rád ty obyčejné countryovky a trampárny, které vypráví o něčem, co je možné zažít," vzpomíná muzikant.

Snad proto tenkrát začal hrát, jako samouk. V červnu 1982 vzniklo seskupení pokoušející se tvořit něco jako country. Názvy se měnily z Paustek boys na Psí kšíry, Kramle, Country team. "Tenkrát jsme dělali takové country saloony ve staré stodole u Kouckých, kterou jsme opatřili barem, lítačkami a pódiem. Tam mi to přišlo všechno tak nějak jednodušší, romantičtější a dobrodružnější," vypráví Pavel Fürst. Zkouší jmenovat několik lidí, kteří se kolem toho motali - Jaxik, Ďabín, Píček, Vrabčáci P. a M., Ferda, Čonka, Kyryl, Jéňa a Vašek Huml.

"Hráli jsme písničky od Greenhorns a Rangers, a to byl celý náš stěžejní repertoár," říká Paustek.

Samostatnou kapitolou je zrod Buštěhradské dráhy z roku 1997, kdy název vymyslel houslista Zdeněk Velc. Statistiky uvádějí, že za dobu existence této kapely se v ní vystřídalo osm basáků, čtyři bubeníci a celkem devatenáct migrujících muzikantů. Skupina odehrála 214 koncertů, navštívila 58 měst, vesnic, sálů a hospod.

"Doma hrajeme nejčastěji, pak v Lidicích a ve Velkých Přílepech. Nejraději vystupujeme v Berouně na předvánočním militari bále, v Zájezdu, hotelu, separéčku nebo v Ateliéru. Zajímavé bylo hraní na kladenském náměstí v minus deseti stupních pod vánočním stromem a v Račicích, kam nepřišel ani jediný posluchač. Přesto jsme to odehráli," popisuje frontman skupiny.

Mezi oblíbené skladby patří Lustry z křišťálů, Komedianti nestárnou, Psí život, Zátoka nebo Boty z kůže toulavejch psů.

Paustek žije v Buštěhradu od narození a po třech stěhováních se usadil v novém domě. Pokoj zdobí stará elpíčka, singly, hudební videa, zpěvníčky, životopisné knížky hudebních osobností, prostě všechno, čím je rád obklopen. Manželka Jana nehraje ani nezpívá, ale zato kritizuje, schvaluje a toleruje.

Dcera Jana se potatila. Poctivě navštěvovala místní hudební školu. Jako malá se učila na kytaru, flétnu a poté saxofon. Syn Pavel je spíše konzumentem muziky. Vždyť i to je třeba. Ty dva póly jsou nutné. Ti, co umí naslouchat, i ti, co nesou kůži na trh. "A plány do budoucna? Aby byla z hraní radost na obou stranách a aby se nám podařilo nahrát záznam kapely na památku," přeje si Pavel Paustek Fürst.