Buštěhradská ZUŠ oslavila kulaté výročí

Zdroj: Břetislav Kostka, Kladenský deník, 2. 2. 2010

Buštěhrad - Na léta prožitá v umělecké škole vzpomínali v pondělí bývalí žáci i učitelé. Zahrála jim rocková skupina Perfect.

Šedesátka. Pro ZUŠ Buštěhrad to není žádné stáří. Ale kulatiny se sluší oslavit a dát na vědomí, že škola hlavně v posledních letech udělala ohromný pokrok. Žádné pompézní oslavy. Jen v pondělí originální příjezd ředitele a učitelského sboru v kočáru taženým párem koní žlutých haflingů. Žádné fanfáry, žádné davy jásajících lidí na chodníku.

Oficiální řeči vystřídaly debatní kroužky pamětníků i současníků. Starosta města Václav Nový podotkl: "Není jednoduchá záležitost být zřizovatelem školy, ale v porovnání se základními školami se v ZUŠ platí školné. Město stojí její roční provoz včetně údržby a oprav řádově několik stovek tisíc korun."

Loni byla s náklady 800 tisíc korun opravena střecha ZUŠ. V plánu je její částečný přesun do opravovaného zámku. "Musíme provést výběrové řízení na projektanta a zhotovitele a příští rok by se mělo stavět. Předpokládáme, že rekonstrukce spolkne dvě stě milionů korun. Dvě třetiny zámku budou převedeny do majetku kraje, který se bude na opravě významně finančně podílet, což je odsouhlaseno zastupiteli," poznamenal starosta.

Podle ředitele ZUŠ Bohumíra Bednáře je zajímavé, že šedesát let se udržela škola v malém městečku, jakým je Buštěhrad. "Má stále více žáků. V roce 1950 jich bylo pětatřicet, loni dvě stě padesát. Ředitelem jsem tady sedmadvacet let. Nikdo sem nechtěl, v jakém to bylo stavu. Říkal jsem si: odejít můžu vždycky. Vydržel jsem. Máme svoje peníze, s nimiž hospodaříme. Naši školní budovu máme rádi, ale nedá se nafouknout. Přibývá technického vybavení," uvedl Bednář.