Kladno: Barokní pivovar je možné zbourat

Zdroj: Veronika Fejtková, MF DNES, 27. 1. 2010

Na místě jednoho z nejstarších pivovarů v České republice chce majitel pozemku postavit moderní obytné domy.

Buštěhrad - Buštěhradský pivovar, o jehož barokní přestavbu se v osmnáctém století zasloužil i slavný architekt Anselm Lurago - mimo jiné autor řady staveb na pražské Malé Straně, pravděpodobně čeká demolice. Rozhodli o tom úředníci z odboru výstavby kladenského magistrátu. Chátrající objekt má prý narušenou statiku a je nebezpečný. "Vlastník objektu, který o demolici požádal, doložil všechny potřebné podklady o špatném technickém stavu budov. Proto odbor takto rozhodl," vysvětlila Olga Pípalová z kladenského magistrátu.

"Bytovky by byly těžká rána." Proti záměru společnosti Level, která je majitelem pivovaru a zároveň stavební firmou, brojí místní občanské sdružení Buštěhrad sobě. Jeho členům vadí zejména to, že by na místě původního objektu měly vyrůst bytové domy.

"Pivovar tu stojí už od středověku a je velice cenný. Areál vypadá malebně a je pro komorní vzhled města charakteristický. Bytovky by byly těžkou ranou pro centrum," poznamenala za sdružení architektka Daniela Javorčeková.

"Funkce budov pro nás není tak důležitá. Podstatné je, aby pivovar zůstal stát," dodala Javorčeková. Sdružení podle ní nevylučuje ani určitý kompromis. "Mohla by se zbourat jen část někde ve dvoře a tam postavit kus novostavby. To už je otázka dohody. Dobře provedená přestavba podobného objektu by zvedla jeho hodnotu," mínila Javorčeková.

První zmínky o plánované demolici se objevily už v roce 2007. Od té doby se sdružení snaží o zapsání pivovaru na seznam památkově chráněných budov, což by problém vyřešilo.

"Oslovili jsme kvůli tomu ministerstvo kultury. Cíle se nám však podařilo dosáhnout jen v případě jediné budovy," přidala architektka. V prosinci minulého roku žádost o zařazení pivovaru na seznam kulturních památek putovala na ministerstvo znovu. To se však zatím nevyjádřilo. "Napsali jsme otevřený dopis přímo ministrovi a podávali žádost o přezkoumání. Teď čekáme, jaké bude nové rozhodnutí," připomněla Javorčeková. Zatím stále existuje naděje, že se ministerstvo ozve s kladným vyjádřením dříve, než k pivovaru zamíří těžké demoliční stroje. S bouráním se totiž nemůže začít okamžitě. Podle rozhodnutí odboru výstavby musí společnost Level nejdříve vypracovat podrobný návrh zabezpečení přilehlé rybniční hráze včetně statického výpočtu.

"Level musí statickým posudkem doložit, že nepoškodí rybniční hráz, což bude ještě nějakou dobu trvat," podotkla Javorčeková. O začátku demolice firma navíc musí příslušné úřady informovat se čtrnáctidenním předstihem. To se týká například památkářů, kteří sem musí přijet pořídit fotografie pro archiv.

V dubnu roku 2008 firma Level nabídla pivovar k prodeji. Kupec se ale nenašel, a firma tak dál trvá na demolici. K poslednímu rozhodnutí kladenského magistrátu se během včerejšího dne nevyjádřila.