O záchranu pivovaru nadále bojují

Zdroj: Kateřina Husárová, Kladenský deník, 16. 1. 2010

Buštěhrad - Dlouhodobě obávaná demolice historické budovy buštěhradského pivovaru je už zase aktuální, přestože se fandové historie všemožně snaží o jeho záchranu. Na pomoc si vzali opět i odborníky z ministerstva kultury.

Odbor výstavby kladenského magistrátu povolil demolici barokního pivovaru v Buštěhradu. Majitel objektu firma Level, jež chce na místě částečně zpustošeného areálu postavit bytovky, ale s bouráním nemůže začít okamžitě.

Podle rozhodnutí odboru musí nejdříve vypracovat podrobný návrh zabezpečení přilehlé rybniční hráze včetně statického výpočtu. O zahájení demolice musí 14 dní dopředu informovat úřady.

"Vlastník stavby požádal o demolici kvůli špatnému technickému stavu. Dodal k tomu veškeré podklady, na jejichž základě bylo takto rozhodnuto," potvrdila informaci o povolení demolice Olga Pípalová z kladenského magistrátu.

S bouráním dlouhodobě nesouhlasí občanské sdružení Buštěhrad sobě, podle nějž má budova ohromný kulturně historický i estetický význam a jejím odstraněním by byl naprosto zničen genius loci starého Buštěhradu.

Sdružení již v prosinci poslalo pro podporu záchrany stavby dopis ministru kultury (MK) Václavu Riedlbauchovi, ve kterém ho požádalo, aby obnovil řízení o prohlášení areálu za kulturní památku.

"Stále čekáme na reakci MK. Ve čtvrtek přišel dopis od pana ministra, že se s případem seznámil a nyní jej řeší rozkladová komise. Doufáme, že stihne rozhodnout ve prospěch zapsání pivovaru na seznam památek, než dojde k demolici," uvedla jedna z iniciátorek dlouhodobé akce pořádané pro záchranu pivovaru Daniela Javorčeková ze sdružení Buštěhrad sobě.

Určitou dobu podle Javorčekové zabere i zpracování posudku k rybniční hrází. Firma musí také s dvoutýdenním předstihem informovat o zahájení demolice magistrát, aby mohl na místo přijet pracovník Národního památkového ústavu a vyfotografovat objekty pro archivní účely. Vyloučeno není ani to, že se proti rozhodnutí o demolici ve lhůtě 15 dnů odvolá některý z vlastníků přilehlých pozemků.

Sdružení Buštěhrad sobě ale žádný opravný prostředek využít nemůže, protože není účastníkem řízení o odstranění stavby. Nejstarší zápis o buštěhradském pivovaru pochází z roku 1548. Za třicetileté války byl pivovar zpustošen, obnovy se dočkal v roce 1633. Roku 1755 ho přestavěl Anselm Lurag, který se také podílel na stavbě buštěhradského zámku.

Pivovar byl postupně rozšiřován a modernizován. Od roku 1847 byl ve vlastnictví Habsburků, v roce 1918 připadl státu. Poslední pivo zde bylo vyexpedováno v září 1967.

V roce 1993 získala areál v aukci společnost Level, která zde chce postavit bytovky s podzemními garážemi. Javorčeková tvrdí, že pedagogové z fakulty architektury již Levelu nabídli, že zadají studentům zpracování studie rekonstrukce pivovaru. Společnost by tak tuto dokumentaci získala zadarmo.

Zástupci firmy v minulosti uvedli, že jejich projekt nijak neznehodnotí historické jádro města a počítá s replikami jeho prvků.

"Společnost Level musí ještě doložit, že demolice nenaruší hráz rybníka (což byla jedna z hlavních a původních námitek města), a 14 dní před demolicí musí informovat Národní památkový ústav Praha, aby mohli přijít provést fotodokumentaci, takže bychom se o akci dozvěděli s předstihem," doplnila Daniela Javorčeková.

Profesor Václav Girsa, vedoucí ústavu rekonstrukcí na Fakultě ČVUT Praha, mezitím navíc před časem nabídl oficiálním dopisem Levelu, že studii rekostrukce může zadat studentům, takže Level by měl nejspíš několik studií, a to zcela zadarmo. Na to ale dodnes nepřišla zatím žádná reakce.