Barokní buštěhradskou ZUŠ zní také bigbít

Zdroj: Břetislav Kostka, Kladenský deník, 13. 12. 2009

Buštěhrad – Při posledním dvanáctém koncertu žáků Základní umělecké školy v Buštěhradu letos zazněla klasika i populární hudba.

Kapela je dobrou vizitkou školy

Chloubou školy je v poslední době bigbítová skupina Perfect složená z dvanáctiletých chlapců, kteří mají ve svém repertoáru takové pecky jako jsou skladby od Olympiku, presleyovky a rokenroly.

Odpolední koncert těchto chlapců nenechal nikoho v klidu. Po krátké ukázce následovala vážná hudba. Na violoncello zahráli Jáchym Janský a Matúš Madaras, s kytarou se předvedl Jiří Hartman, zazpívala Lucie Peterková a další žáci.

Škola má dvě pobočky

"Když se setkají kluci stejně staří, mají zájem a k tomu se přidá učitel, vznikne kapela jako ta naše. Škola musí mít schopné učitele a to v kolegovi Vaňkovi máme. Stav žáků na naší škole je velmi dobrý. Máme jich 251 ve dvou pobočkách," řekl ředitel buštěhradské ZUŠ Bohumír Bednář.

Nejvíce je navštěvovaný hudební obor, kde převyšují zobcové a příčné flétny, saxofony a klavír. Čeho je nedostatek jsou smyčcové a dechové nástroje. To je ve středních Čechách stav všude stejný. "Dechové kapely ubývají, zrušeny jsou vojenské dechové orchestry. Je to škoda, nikde se to nepropaguje. A důležitá věc: Toto nejsou kroužky, to je škola. První cyklus sedmiletý, druhý čtyřletý a když to dítě absolvuje, tak může maturovat," poznamenal ředitel.

Mají za sebou už několik koncertů

Skupina Perfect (kytara Matyáš Homola, baskytara Miroslav Dušek, klavír Daniel Horák, bicí Kryštof Gráf a zpěv Jakub Škoda) hrála už Otvovicích, Litoměřicích a naposledy v pražském Divadle U Hasičů při benefičním koncertu pro děti z dětských domovů. Pro všechny to byl zážitek. Zazpívala si s nimi naše nestárnoucí hvězda popu zpěvačka Eva Pilarová písničku Že kočka není pes a aplaus byl veliký.

Muzika je baví

Kryštof Gráf se učí na bicí čtyři roky. "Brácha hraje na elektrickou kytaru, tak jsou naši zvyklí na rámus a sousedi si už také zvykli," prozradil.

Daniel Horák hraje na klavír šest let, nejen etudy i moderní věci. Tohle ho baví, chtěl by se živit muzikou a mít kapelu. Matyáš Homola doslova dře na kytaru sedm let. "Je to dřina, musím denně cvičit, ale nepřeháním to," prohlásil Matyáš.

Učitel, zvukař a manažer zároveň

Petr Vaněk je v roli učitele, vedoucího, zvukaře i manažera skupiny. "Jsem tu čtvrtým rokem. Vystudoval jsem klarinet a saxofon. Učím i ostatní nástroje a hudební nauku. Hraji vážnou hudbu v dechovém triu, ale i populární. Řekli jsme si, že dáme kluky dohromady a povedlo se. Na tyto začátky doufám nikdy nezapomenou. Je to nastartování jejich dráhy a pro mě je tohle činnost, kterou mám nejradši. Je to možnost, jak školu prezentovat navenek," řekl skromně učitel hudby.