Na prázdniny se lidé zbavují nepohodlných zvířat

Zdroj: Zuzana Vlková, Kladenský deník, 29. 6. 2009

Kladensko - Útulky pro zvířata jsou plné. V Buštěhradu - Bouchalce mají přes dvacet štěňat.

Odchyt dalších dvou zatoulaných psů a záchrana ježka ze světlíku domu, taková je bilance záchranářské práce strážníků Městské policie Kladno za uplynulý víkend. Se začátkem prázdnin bohužel nastává chmurné období pro řadu zvířat, jež se pro své majitele najednou stanou překážkou například při cestě na dovolenou, a tak se více než kdy jindy domácí mazlíčkové dostávají do útulků.

Nejčastější obětí lidské sobeckosti přitom v létě bývají právě psi. "Je to katastrofa, máme zcela zaplněnou kapacitu. Pokud to jde, musíme improvizovat a dáváme třeba dva psy do jednoho kotce. V sobotu nám kladenští strážníci přivezli pět zvířat a v neděli jsme u útulku nalezli tři uvázaná," řekla majitelka psího útulku v Buštěhradu-Bouchalce Eugenie Sychrovská.

Ta Kladenskému deníku také sdělila, že se štěnětem křížence, které v minulém týdnu u kontejnerů na tříděný odpad ve Štefánikově ulici v Kladně nalezla jedenatřicetiletá žena, to vypadá velmi dobře. "Ještě ho musíme odčervit, ale lidé už si ho mohou zamluvit a koncem týdne by mohlo mít nové majitele," sdělila Sychrovská. Zároveň s tím také upozornila, že v útulku je nyní přes dvacet štěňat.

Kromě psů strážníci Městské policie Kladno pomáhají odchytávat i další zvířata. "Štěňata zachraňujeme tak jednou za měsíc, ale na odchyt dospělých psů jezdíme prakticky každý den. Asi osmdesát procent z nich jsou zatoulaní a zbytek ti, kteří utečou od rodinného domu. Ještě než je převezeme do útulku, ponecháváme je pár hodin v našich kotcích, kdyby se o ně přihlásil majitel. Štěňata převážíme do útulku okamžitě, aby o ně bylo postaráno," uvedl mluvčí kladenských strážníků Milan Krupka.

Kromě psů ale hlídky městské policie občas pomáhají zachránit i jiná zvířata, jako například ježka, který o víkendu zapadl do světlíku jedné z budov v Kladně. "Vyprostili jsme ho a vypustili do lesa," popsal Krupka. Problémem ale nejsou ani hadi, na něž se jeden z místních strážníků specializuje. "Pokud se jedná o ptáky, ještěrky nebo jiné, převážíme je do Avesu," dodal.

Podle jeho slov při odchytu koček spolupracuje městská policie se sdružením Felis catus sídlící v Uhelné ulici v Kladně-Švermově. Vedoucí tohoto útulku Petra Stančenová ale tvrdí, že spolupráce není moc dobrá a kočky strážníci odmítají odvážet.

"Máme kapacitu zhruba osmdesát míst a její zaplnění vždy záleží na sezoně. Například teď v období koťat jsme relativně plní. Zvířata se k nám dostávají především tak, že je přinesou sami lidé. Často nám říkají, že když volají na městskou policii, bohužel nejsou úspěšní," okomentovala Stančevová.

Poplatek za odevzdání kočky do útulku je přitom individuální. "Samozřejmě jsme rádi za každé peníze, protože sponzoři nám nejsou příliš nakloněni, ale když sem kočku donese nějaká starší babička, tak od ní nic chtít nemohu," sdělila vedoucí útulku.