Hasiči vyprošťovali koně, který se propadl do jámy

Zdroj: Matěj Říha, Kladenský deník, 3. 7. 2009

Buštěhrad - Náročný zásah hasičů z Kladna trval dvě a půl hodiny. Zraněné zvíře by prý mělo být brzy opět v pořádku.

V pátek krátce po dvanácté hodině zažili profesionální hasiči z Kladna netradiční výjezd. Na dvoře rodinného domu v Buštěhradu se splašil kůň, kterého údajně polekal troubící automobil.

Zvíře následně vběhlo do garáže, kde se pod ním utrhlo železné víko. Osmnáctiletý hřebec se propadl do metr a půl hluboké jámy. Hasiči ho proto museli vyprostit. Na místě zasahoval i vysokozdvižný jeřáb.

Nejtěžším úkolem pro hasiče bylo vymyslet způsob, jak koně vytáhnout z jámy ven. Jako první variantu zvolili, že zacouvají jeřábem na dvůr a koně vyprostí. Naneštěstí byla příjezdová cesta příliš úzká.

Vozidlo tedy přistavili z jiné ulice, ale ukázalo se, že je rameno jeřábu příliš krátké. Navíc by ještě museli rozebrat střechu. Nakonec zvolili třetí variantu, která byla úspěšná. Na dvůr zacouvali prvním výjezdovým automobilem. Hasiči uvnitř garáže uvázali několik speciálních uzlů s kladkou a celý systém navázali na naviják automobilu. Koně podvázali dvěma popruhy a zavázali mu hlavu.

"Kůň je relativně v klidu a hasiči na místě čekají na příjezd zvěrolékaře, který má dá nějaký uklidňující prostředek, aby se vyproštění zvířete uskutečnilo bez problémů," sdělila Deníku po dvou hodinách zásahu mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Kůň tedy dostal uklidňující injekci a samotné vyproštění bylo zahájeno. Nervózní zvíře se začalo plašit a zadní částí těla spadlo zpět do jámy. Hasiči proto postupně díru zakrývali a zhruba deset minut ho vytahovali pomocí navijáku i vlastních rukou.

Vše nakonec dobře dopadlo. Celý zásah trval dvě a půl hodiny. Na základnu se vrátili ve 14.30 hodin. Náročný zásah absolvovalo jedenáct hasičů. Kůň urpěl odřeniny končetin, ale údajně si nic nezlomil a brzy se dá do pořádku.