Majitelka psího útulku vyhrála soudní při se státem

Zdroj: Robert Božovský, Kladenský deník, 9. 6. 2009

Buštěhrad - Rozsudek Nejvyššího soudu je průlomový pro všechny soukromé majitele psích útulků. Eugenie Sychrovská využije bezmála padesát tisíc korun na další rozvoj zařízení.

Majitelka psího útulku v Buštěhradu na Bouchalce Eugenie Sychrovská vyhrála soudní při se státem. Ten jí nyní musí na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu doplatit 47 250 korun za opuštěné psy, o něž se delší dobu starala na své náklady.

Zmíněný doplatek se netýká všech zvířat v útulku, ale psů, kterých se lidé dobrovolně zřekli. "Odevzdá–li vlastník psa útulku a projeví též vůli ho opustit, přechází vlastnické právo k opuštěnému psu na stát, ledaže by šlo se zřetelem k okolnostem jednotlivého případu o jednání v rozporu s dobrými mravy," citoval předsedkyni Nejvyššího soudu Ivu Brožovou server Aktuálně.cz, jenž o rozsudku informoval jako první.

Původně stát za opuštěné psy útulku platil, ale to skončilo přibližně před pěti lety. Eugenie Sychrovská poté vytáhla do boje za svá práva. "S rozhodnutím Nejvyššího soudu jsem samozřejmě spokojena. Se svými právníky jsem ho předpokládala už od začátku celé pře. Zákon totiž hovoří jasně," vyjádřila se k celé kauze Kladenskému deníku Sychrovská.

Přitom cesta ke konečnému rozhodnutí pro ni byla poměrně trnitá. "Při prvním jednání jsem zvítězila já a stát se odvolal, v dalším kole to bylo naopak, jsem ráda, že jsem nakonec uspěla," poznamenala majitelka útulku.

Stát se obhajoval tím, že ve většině případů se lidé zřekli svých psů z nemravných pohnutek a proto státu nenáleží. Podle soudu se však o nemravné jednání nejednalo.

Důvody, proč některá zvířata končí v útulku, jsou různé. Eugenie Sychrovská vzpomíná na některé konkrétní případy. Stalo se, že například po tragické dopravní nehodě zůstali po původních majitelích dva rotvajleři, o něž se neměl kdo postarat.

"Často se třeba stává, že lidé, kteří se většinou svou vinou ocitnou ve finanční nouzi bez střechy nad hlavou na ulici, si nemohou vzít své zvíře na nějakou ubytovnu. Pak ho dají do útulku, stejně jako důchodci stěhující se do domova seniorů. Jindy zase může jít o událost, kdy si někdo pořídí zvíře a pak zjistí, že třeba jeho děti jsou na jeho srst alergické. I když v tomto případě požadujeme lékařské potvrzení," řekla Sychrovská s tím, pokud ve výše uvedených případech přivedou psa do útulku, není jejich jednání nemravné. To naopak je, když zvíře vyhodí například na ulici.

Za každý den péče o dobrovolně odevzdaného psa má teď majitelka útulku nárok na padesátikorunový poplatek od státu. "Je to částka včetně DPH a náklady rozhodně nepokryje. Ale lepší něco než nic," uvedla Sychrovská s tím, že zpětně vysouzených téměř padesát tisíc korun přidá k prostředkům věnovaným městem Kladnem na další rozšíření zařízení.

Výše popsaný verdikt je zlomový pro majitele soukromých psích útulků. Ti nyní mohou postupovat jako Eugenie Sychrovská. Netýká se ale městských útulků, kterých je většina. Ty mají stanovena jiná pravidla provozu.