Na buštěhradském Tříkrálovém karnevalu se platilo chechtáky

Zdroj: Břetislav Kostka, Kladenský deník, 11. 1. 2009

Buštěhrad - V sobotu odpoledne ukazoval teploměr za okny buštěhradské sokolovny hodně stupňů pod bodem mrazu. Některé děti daly přednost sáňkování či bruslení, ale ty, které přišly na Tříkrálový karneval, nelitovaly.

Toto veselí masek připravují už tradičně místní skauti. Parket se zaplnil zhruba čtyřiceti dětmi a vše začalo tanečkem, jak jinak než dětským hitem Jede, jede mašinka. Vladimíra Koucká, vedoucí dívčího oddílu Berušky, měla odpoledne na svých bedrech společně s Anetou Míškovou.

"Do skautu chodím od devíti let, šest let dělám vedoucí dívkám. Naše středisko Stráž Lidic z Buštěhradu má děti z celého okolí, celkem kolem stovky členů. Naší velkou akcí, na kterou se všichni těší, je letní tábor ve dvou turnusech na Plzeňsku. Postavíme stany na louce u jezu, kde není voda ani elektřina. To je to pravé skautské," zavzpomínala drobná blondýnka Vladimíra Koucká.

Do bojů o chechtáky zasáhli víly, princezny, kovbojové, piráti i spidermani. Tři králové Luboš Fechtner Ludva, Michal Hrma Hermiš a Michal Fechtner Myšák vydávali dětem po soutěžích šikovností za peníze chechtáky nepřeberné množství dárků.

Jak už bývá zvykem, vyhlašovaly se nejlepší masky a porota to neměla vůbec jednoduché. A protože dětem při takové akci chutná, na své si přišel i vedoucí střediska buštěhradských skautů Honza Štanc, který měl na starosti občerstvení.

"Na tuto akci nečerpáme žádnou dotaci. I koruny z občerstvení pak spadnou do kasičky junáka. Trochu škoda, minule bylo víc dětí. A když srovnám naši činnost s předminulým rokem? Loni nám registrace mladších členů narostla oproti předešlému o dvacet. To je úspěch, dovedeme děti něčím upoutat. Naší největší akcí, kterou zajišťujeme, jsou mimo jiné pálení čarodějnic a letní tábor. I když je hodně členů nad osmnáct let, tak se nikdo nechce ujmout organizace žádné akce. Je to velká zodpovědnost a v tom se musíme zlepšit," zalitoval vedoucí skautů Honza Štanc.