Buštěhrad bývá bez proudu

Zdroj: Marcela Jurková, MF Dnes, 12. 6. 2009

Stávající síť rozvodu elektřiny musí být posílena kvůli novým zákazníkům v okolních obcích.

Buštěhrad - Když městský rozhlas v Buštěhradě začne hlásit, že v některé ze zdejších ulic nepůjde elektřina, místní obyvatele to nijak zvlášť nepřekvapí. Přerušení dodávek je tu časté i bez toho, že by musel foukat silný vítr nebo padat kroupy. Důvodů je několik. Město je první na trase trafostanice, na kterou je napojeno zhruba dalších dvacet obcí. Stane-li se porucha nebo je potřeba proud vypnout v některé z nich, často na to doplatí buštěhradští obyvatelé. Za jiné výpadky může rozsáhlá výstavba domků či opravy starých budov ve městě.

"Je pravda, že je u nás možná častěji než jinde přerušována dodávka energie. Pokud jde o nějaké pravidelné údržby nebo plánované opravy, vždy to máme od rozvodných závodů nahlášeno. Havárie tak časté nejsou," uvedla pracovnice městského úřadu Jana Zemanová. Hlavním důvodem je podle ní výstavba nových domů, které se potřebují k odběru elektřinu připojit. "Myslím, že někdo říkal, že současná síť už by tak velký odběr nedokázala pojmout, ale moc se v tom nevyznám," dodala úřednice.

Problémy jsou kvůli stavbě domků

Její slova potvrdil manažer komunikace pro střední Čechy Skupiny ČEZ Martin Pavlíček. "Důvodem častých odstávek jsou práce na posilování vedení a připojování nových zákazníků. Investiční akce vyvolává zejména výstavba nových rezidenčních projektů v této oblasti. Navíc z naší strany probíhala v posledních měsících oprava na vedení vysokého napětí od rozvodny Kladno-Dříň - Buštěhrad, konkrétně oprava sloupů, výměna izolátorů a vodičů," vysvětlil Pavlíček.

Přestože práce na rekonstrukci a posílení vedení skončily, jistotu, že skončily i časté odstávky elektřiny, obyvatelé Buštěhradu nemají. "Společnost ČEZ Distribuce má ze zákona povinnost připojit žadatele do sítě, takže bude záležet na požadavcích zákazníků," doplnil.

Ač si lidé ve městě na výpadky zvykli, mnohdy jim působí potíže. Například školám. "Je fakt, že jednou jsme pro žáky přichystali náhradní program mimo školu, a elektřina za dvě hodiny šla, a jednou jsme riskli, že to přežijeme, a energetici proud vůbec nevypnuli," řekla ředitelka místní Základní školy Oty Pavla Věra Sklenářová.

Připustila, že největší potíže mají kuchařky ve školní jídelně, když elektřina přestane jít v době, kdy právě vaří obědy. "O většině výpadků víme, hlavně díky úřadu," doplnila. Městský úřad v Buštěhradě kromě vyvěšování informací o přerušení elektřiny na úředních deskách rozesílá zájemcům informaci i pomocí e-mailové pošty a SMS. "To víte, že část lidí stejně nadává, že o tom nevěděla, nebo se jim nelíbí, že je to poněkolikáté. Bývají to kupodivu především ti z novostaveb," poznamenala Zemanová. Na roznášení letáčků do schránek nemá podle ní město peníze a neplánují to ani energetici. "Zasílání oznámení do schránek by bylo vzhledem k celkovému počtu plánovaných oprav v České republice příliš nákladné," konstatoval mluvčí Skupiny ČEZ, která v Česku patří k nejziskovějším firmám. V případě, že by k tomu byla firma nucena, by se patrně cena energie podle Pavlíčka zvýšila.