Buštěhrad stavbu obalovny odmítá

Zdroj: Zdeněk Kuchyňka, MF Dnes, 6. 3. 2009

Buštěhrad - Zastupitelé města Buštěhrad i místní občanská sdružení rázně zasáhli do plánů na využití průmyslové zóny Kladno-východ, jejíž část leží v katastru města. "Je nám jasné, že nemůžeme bránit tomu, aby v této zóně byla průmyslová výroba, ale snažíme se ovlivnit rozhodování tak, aby se v našem městě dále nezhoršovalo životní prostředí," uvedl po jednání zastupitelstva starosta Buštěhradu Václav Nový.

Nejvíce vadí záměr, že ve vzdálenosti několika stovek metrů od města by měla být vybudována jedna obalovna asfaltových směsí a druhá o necelý kilometr dále. "Nejde jen o samotnou výrobu, která podle zkušeností z jiných míst, kde takové obalovny jsou, znepříjemňuje život zápachem a zvýšenou prašností, ale i o nárůst dopravy a s tím spojené zvýšení hladiny hluku," vysvětlil buštěhradský starosta.

Se záměrem vybudovat obalovnu asfaltových směsí nesouhlasí ani občanské sdružení Buštěhrad sobě. Zdůvodňuje to mimo jiné tím, že město trpělo po mnoho desetiletí průmyslovou aktivitou v areálu bývalé Poldi a celého kladenského průmyslu a jeho životní prostředí je neúnosně zatěžováno. Trvalou ekologickou hrozbou je třeba známá buštěhradská halda.

"Podle nás je nezodpovědné v době, kdy je šance tuto zátěž zmírnit, postavit tak blízko města obalovnu spojenou navíc s kontroverzními dopravními opatřeními," zdůvodnil předseda sdružení Zdeněk Malý.

Limity hlučnosti jsou překročeny už nyní

Rozšiřování výroby v průmyslové zóně totiž podle názoru zastupitelů i občanského sdružení Buštěhrad sobě není možné bez výstavby takzvané páteřní komunikace v průmyslové zóně a vyřešení jejího napojení na silnici z Kladna do Prahy. Přivedení další dopravy do bezprostřední blízkosti Buštěhradu by ještě zhoršilo životní prostředí. Přitom na silnici z Kladna do Prahy jsou limity hlučnosti překročeny už nyní a výjimka, která toto překročení povoluje, platí jen do příštího roku.

Při posuzování dokumentace k vybudování obalovny se ale ukázalo, že ani Středočeský kraj, ani Ředitelství silnic a dálnic zatím s vybudováním obchvatu a posunutím křižovatky u vodojemu včetně protihlukových opatření nepočítají. "Podle nás je potřeba, aby se koordinace ujal Středočeský kraj," zdůraznil Václav Nový.

Zástupci Buštěhradu proto navštívili náměstka hejtmana Robina Povšíka, který má dopravu na starosti. Ten slíbil, že se krajský úřad bude situací zabývat.