Majitelka útulku: Strážníci nám vozí štěňata po bednách

Zdroj: Zuzana Vlková, Kladenský deník, 28. 12. 2008

Buštěhrad - Eugenii Sychrovskou z útulku v Buštěhradu-Bouchalce rozčiluje, že někteří lidé se ke psům chovají jako k věcem a ne jako k živé bytosti. "Štěně si chtěli vzít jen na svátky a pak ho vrátit," popsala.

Neobvykle velký příval štěňat už před Vánoci zažil útulek pro psy v Buštěhradu na Bouchalce. Den před Štědrým večerem jich tu bylo už šestadvacet.

Většina z nich jsou nalezenci z kontejnerů. I když se tento smutný úkaz objevuje většinou až po svátcích, tentokrát začal dříve.

Tato špatná situace a lidský hyenismus letos zaskočil dokonce i majitelku psího útulku v Buštěhradu. "Máme šestadvacet štěňat, která byla nalezena různě po kontejnerech a popelnicích. Strážníci a policie sem denně přivážejí skoro dvě bedny a to jsme v jiných letech neměli ani po Vánocích," řekla Eugenie Sychrovská.

"Z těchto důvodů jsme v adopci štěňat už museli udělat rázná opatření. Dokonce se mi stalo, že sem před Vánoci přijeli lidé s tím, že by si pejska vzali jen na svátky a pak nám ho zase vrátili, což jsem rezolutně zamítla. Je to naprosto hrozné. Nechápu jejich myšlení," sdělila majitelka útulku s tím, že pokud si někdo chtěl štěně přece jen vzít, mohl naposledy týden před Štědrým dnem a možné to bude zase až týden po.

Kromě štěňat trávilo Vánoce v útulku ještě čtyřiasedmdesát dospělých psů.

"Letos je toho opravdu hodně. Myslím si, že je to tím, že na podzim opět zemřelo hodně lidí a jejich příbuzenstvo sice s radostí zdědí dům nebo jiný majetek, ale pes už se jim nehodí. Alespoň o několika takových případech vím. Pak jsou tu také pejskové, jejichž majitelé prožili nějaké neštěstí. To se ještě dá pochopit, ale chování některých zmíněných rodin opravdu ne," uvedla Sychrovská.

Na druhou stranu ale Eugenie Sychrovská také připomněla, že stále existuje mnoho lidí, kteří na útulek vzpomínají v dobrém a třeba právě o Vánocích sem přijedou pejsky podarovat krmením nebo laskominami.

"Letos nás navštívil klub motorkářů a přivezli spoustu žrádla. Také starosta Tuchoměřic nám pravidelně vozí krmení. Občas se také stane, že nás navštíví lidé, kteří si tu psa brali. Přijedou se ukázat, jak se jim daří a přivezou třeba bednu piškotů," dodala majitelka útulku.