Největší dárky už mají - novou mámu a tátu

Zdroj: Lenka Petrášová, MF Dnes, 23. 12. 2008

Buštěhrad - Ozdobená větev, sváteční večeře a jeden dárek, který si dali vzájemně.

"Dojedli jsme a pomysleli si: a to je celé?!" vypráví Eva Gallatová z Buštěhradu u Kladna, jak vypadaly první společné Vánoce s manželem.

Takže hned při těch dalších se vrátili do širokého rodinného kruhu a do správného blázince velké rodiny. O to raději, že se rozrostli o dvě děti adoptované z kojeneckého ústavu.

U rodičů doma se jich tak letos sejde celkem jedenáct, přesněji jedenáct a půl: oba rodiče, dvě sestry, manžel jedné z nich, jejich dcera a tchyně. "Plus my čtyři. A ještě pes! Takže se nevejdeme ke stolu v kuchyni a děti budou mít asi svůj stůl na chodbě," směje se Eva.

Jsou z různých koutů republiky, takže se na Štědrý večer u jednoho stolu všichni těší.

Takové Vánoce ovšem vyžadují složitou kuchařskou logistiku: bude rybí polévka s plavajícími rybími kousky. Pak extra rozmixovaná pro ty, kdo nemají rádi pohled na ty rybí kousky, a polévka kuřecí pro ty, kdo nemají rádi rybu.

Pak bude kapr a varianta pro ty, co kapra nejedí, takže nejspíš kuřecí plátky. A cosi dietního pro děti, které se zotavují ze střevní chřipky.

"To všechno zvládla máma. Já zajišťuju cukroví, to jsem vyráběla s dětmi. Znáte to, všude cukr, mouka a všechny vanilkové rohlíčky jsou šišaté. Ale děti to baví. Čím dál víc chápu, že Vánoce patří dětem," popisuje. Stromeček chystá dědeček za pomoci jedné ze sester. Ten letos vůbec dostal těžký úkol: coby baptistický kněz měl tradičně před sváteční večeří připravený biblický příběh k rozjímání pro rodinu.

Letos však vyfasoval dětskou obrázkovou Bibli a zadání: vymysli to, jak chceš, ale musí to být krátké a musí to oslovit děti...

A dárky? Tak ty už dnes mají u Gallatových zčásti za sebou. Řada rodin teď asi zbledne závistí, ale den před Štědrým dnem je u Gallatových nejen nazdobený stromeček, nic se nemusí ani kupovat, ani leštit, a Vánoce tu svítí a voní na každém kroku. Dokonce si už stihli rozdat i první várku dárečků.

To aby jedenapůlletá Stela a čtyřletý David nebyli smutní, že viděli stromeček jen u babičky, protože po svátcích u rodičů se jede na hory.

"Aby si ho zkrátka užili a abychom založili tradici Vánoc i u nás doma," říká Eva s tím, že tak rodina zároveň tak trochu slaví i datum, kdy si před Vánocemi přinesli staršího Davida z kojeneckého ústavu.

"Má to ještě jednu výhodu: dva týdny předem máme doma už vánoční pohodu a jen tak s úsměvem koukáme na lidi, jak se kupí v krámech a stresují. My už spěchat nemusíme. Ujídáme cukroví a odpočíváme. A pak si Vánoce užijeme ještě jednou u rodičů," dodává.