Buštěhradská sokolovna praskala ve švech

Zdroj: Redakce, Kladenský deník, 26. 11. 2008

Buštěhrad - Buštěhrad je také znám jako město hudby. Vždyť ve dvoutisícové lokalitě působí devět hudebních skupin a nemalou zásluhu má na tomto poli i vyhlášená základní umělecká škola.

Oslavy desátého výročí založení přilákaly do sokolovny mnoho hudby chtivých posluchačů a ti potleskem, mnohdy i bouřlivým, vůbec nešetřili. Knezaplacení si pozvali hvězdy naší folkové a country scény, nestárnoucí zpěvačku Jitku Vrbovou se Standou Chmelíkem a zpěváka, skladatele, textaře a multiinstrumentalistu Vlastu Redla.

A začátky skupiny Knezaplacení? "Dal jsem inzerát a ozval se Jan Paulík se zpěvačkou. S Honzou hrajeme dodnes. Vzpomínám na rok 1998, kdy jsme poprvé na zemědělské univerzitě vystupovali veřejně. Přišlo tam pět lidí, z toho tři příbuzní. Rok nato jsme měli čtyři koncerty, tam už bylo lidí víc a pak to šlo nahoru. Teď na nás chodí kolem dvou set lidí. Skupinou prošlo hodně zpěvaček a smůla pro nás bylo to, že odcházely na mateřskou, ale ne naší zásluhou. Díky Honzovi, který sežene sponzory, můžeme zvát hosty lidově řečeno z první ligy," řekl zakládající člen a vedoucí skupiny Martin Příhoda.

Před vystoupením Jitky Vrbové byl čas prohodit pár slov. "Již osm let koncertujeme společně s Knezaplacení. V Buštěhradě jsem s kytaristou Standou Chmelíkem už popáté. Spolu hrajeme už pětadvacet let. Na vystoupeních nikdy nevynechám písničky Čekej tiše a Co nevidět se sejdem," svěřila se Jitka Vrbová.

Neotřelý byl vstup Vlasty Redla, kdy s mandolínou a se zpěvem procházel mezi diváky v nabitém sále sokolovny. Jeho nezaměnitelný humor vybízel přítomné k výbuchu smíchu. "Tady jsem poprvé. Kladno mám rád, hrál jsem tu s AG Flekem už v roce 1984. Za ty roky mám ve městě odehráno pětadvacet koncertů. Kladno bylo vždycky svoje, s férovým duchem a doufám, že to je i dnes. Tady byly vždycky v noci otevřené hospody, což jinde nebylo a my muzikanti toho využívali a po koncertech jsme si zahráli ještě v hospůdce. Na jaře budu taky oslavovat - třicet pět let na jevišti. Posledních dvacet roků hraju vždycky Husličky. Tahle písnička mě neomrzela a jsem rád, že Jirka Zonyga se v televizi prosadil právě s touto skladbou a tlačí pomyslnou káru mezi lidmi, kteří by na mě nepřišli," dodal Vlasta Redl.