Děti si hrají, rodiče se učí

Zdroj: Zdeněk Kuchyňka, MF Dnes, 3. 10. 2008

Buštěhrad - Po letních přestávkách se znovu rozbíhá činnost center, která nabízejí maminkám s malými dětmi zábavné i vzdělávací programy. Už více než pět let se touto činností zabývá Mateřské centrum Buštěhradský pelíšek, které působí v Kulturním středisku v Buštěhradě. "Právě to, že můžeme zdarma využívat prostory Kulturního střediska, je pro nás velkou pomocí," uvedla Daniela Swart z Mateřského centra Buštěhradský pelíšek. Centrum také dostává menší finanční příspěvek od města, část peněz získává od sponzorů a také z nevelkého vstupného, za něž nakupují například výtvarné potřeby.

I když sponzorů, kteří by poskytli větší částky, není mnoho, trouflo si občanské sdružení Buštěhradský pelíšek i na velkou akci v řádu statisíců korun, a to na vybudování dětského hřiště s moderním vybavením, které v Buštěhradě v té době nebylo.

"Pokud jde o naše pravidelné akce, tak v současné době chodí pravidelně do centra asi tři desítky maminek," připomněla Daniela Swart. Protože je Buštěhrad místem, kde v současné době vyrůstají nové rodinné domky a stěhují se do nich mladí lidé, je mateřské centrum pro matky s malými dětmi, které se přistěhovaly, jakýmsi prvním záchytným bodem, kde se mohou seznámit. "Maminky nebo tatínkové se mohou ohřát u čaje nebo kávy a malé děti se vydovádí v herně," doplnila Daniela Swart.

Pro matky v době rodičovské dovolené jsou už druhým rokem připraveny kurzy angličtiny. Důležité ovšem je, že po dobu konání kurzu je zajištěno hlídání dětí, aby se maminky mohly v klidu věnovat výuce. Také v Klubu Spirála v Kladně, kde nabízejí desítku kroužků pro rodiče s malými dětmi, zajišťují při některých z nich hlídání dětí, aby se rodiče mohli nerušeně věnovat výuce. Jde například o výuku angličtiny nebo orientálních tanců.

I tady připravili od října několik novinek. "Největší zájem je o nový kroužek nazvaný První krůčky v hudbě, který začíná právě dnes," uvedla Kamila Neškovska.

Další novinkou je Rodinné klubání Spirálka, což je klub pro rodiče s dětmi mladšího školního věku. Jednou za týden budou mít rodiče možnost seznámit se s příjemnými lidmi a podělit se o své zkušenosti týkající se výchovy dětí. První hodinu zajišťuje program pro děti vedoucí klubu a druhá část je pro všechny společná. V rámci klubu budou jedno i vícedenní víkendové akce a prázdninové pobyty. "Cílem tohoto klubu je vytvoření dobré party lidí, kteří o sobě vědí a mohou si pomáhat," vysvětlila Kamila Neškovska. První seznamovací akcí bude v sobotu 25. října Cesta za živou vodou, tedy putování údolím Kačáku s cílem najít cestu k pramenu "kouzelné vody". Kluby pro rodiče a děti ovšem nejsou jen ve městech. Jeden takový, nazvaný Domeček, najdete i v Lánech. Jeho zakladatelem je místní občanské sdružení Naše Lány a útočiště našel v místní sokolovně. Základem je Herna pro všechny, která je otevřena od úterý do čtvrtka každé dopoledne a první dva z těchto dnů i odpoledne.

I v Lánech nabízejí kromě tradičních pohybových a výtvarných aktivit výuku břišních tanců a kurzy angličtiny. Při všech akcích je zajištěno hlídání dětí tak, aby se rodiče mohli věnovat výuce. "Situace Domečku se přes prázdniny díky výměně oken v celé sokolovně zlepšila, protože ta stará dřevěná už hrozila vypadnutím, a samozřejmě je tu i tepleji," pochvalovala si Jana Drastilová z občanského sdružení Naše Lány. Vzrůstající zájem o návštěvu Domečku dokládá i statistika. Zatímco loni přišlo za celý rok 1317 rodičů a dětí, letos je to už o čtyři stovky víc.