Obchodní centrum v Kladně bude Oaza pro zákazníky, ale hrob pro drobné podnikatele

Zdroj: Zuzana Vlková, Kladenský deník, 2. 5. 2008

Kladensko - Zatím co zákazníci z Kladna a okolí si radostí mnou ruce, místní drobní podnikatelé zanedlouho dostanou další ránu pod pás. Na konci města v lokalitě Kročehlavy se již od loňského roku staví první obchodní centrum, které svým návštěvníkům nabídne nejen širokou škálu obchodů od dalšího supermarketu přes butiky, fast foody, drogerie a jiné obchody, ale i bezpočet služeb.

Nejhůře svou situaci vidí majitelé malých potravin a koloniálů v Kladně, ale i okolních obcích, které už tak jsou téměř na pokraji bankrotu. "Tahle doba je hrozná, tři čtvrtiny měsíce děláme jen na náklady, takže jsme tu v podstatě spíš ze setrvačnosti než pro výdělek, ale já už mám taky svůj věk, takže to tu nějak doklepu. To, co velké řetězce dělají, je likvidace malých podnikatelů. Nemůžeme jim konkurovat cenami ani sortimentem, takže už jsme rezignovali. Nad vodou nás drží jen skupina stálých starších zákazníků, ale až ti nebudou, skončíme taky," posteskla si majitelka potravin v Buštěhradu Miluše Čechová.

Kromě majitelů koloniálů začínají mít problémy také drogisté. I na místní trh už totiž pronikly řetězce, které množstvím svých obchodů snižují ceny produktů na minimum. "Zatím jsme výstavbu nového obchodního centra nijak neřešili, tudíž ani nevím, jaké obchody tam budou. Stejně jako jiným drobným podnikatelům i nám přílivem obchodních řetězců zákazníci ubyli, ale na druhou stranu naše drogerie funguje už patnáct let, takže doufáme, že se to nezmění," řekl spolumajitel drogerie v Litevské ulici v Kladně.

O něco lépe svou budoucnost vidí majitelé specializovaných obchodů nebo profesionálové, kteří nabízí služby. "Myslím si, že konkurence obchodů je dnes obrovská, ale někteří lidé už ustupují od hromadného nakupování v supermarketech a chtějí kvalitu. Alespoň v našem oboru je dnes rozhodující čerstvost a kvalita, a proto si k nám zákazníci cestu najdou. Dá se říci, že máme i své stálé klienty, někteří jsou dokonce ze vzdálených měst a obcí. Když budou chtít dobrý svatební dort, tak si pro něj přijedou k nám a ne do hypermarketu," uvedl majitel cukrárny a lahůdek v Kladenské ulici v Buštěhradu Jindřich Náprstek.

"Domnívám se, že náš obchod zákazníci upřednostní proto, že máme proškolený personál, který dokáže odborně poradit. Další zdánlivě bezvýznamné plus je, že si mohou vzít zvířátko s sebou do obchodu. Například když půjde paní venčit svého pejska a pří procházce mu bude chtít dopřát pamlsek, nemusí se bát, že jí ho někdo před obchodem ukradne. Na druhé straně je fakt, že nemůžeme konkurovat cenami. Řetězce berou obrovská kvanta zboží a tak jsou levnější," sdělila majitelka zverimexu v ulici U Tržnice v Kladně Marie Vaicová.