Buštěhradští brání pivovar

Zdroj: Jana Kindlová, MF Dnes, 1. 4. 2008

Buštěhrad -"Žádáme, aby magistrát města Kladna, pod jehož působnost Buštěhrad spadá, nepovoloval demolici pivovaru v Buštěhradě, kterou ohlásil vlastník areálu, firma Level," píše se v petici, kterou odpůrci demolice předali koncem minulého týdne na kladenské radnici. Chtějí tak bourání pozdržet alespoň do doby, než dostanou odpověď z ministerstva kultury a z kanceláře ombudsmana. Právě sem totiž poslali žádost, aby bylo přezkoumáno rozhodnutí ministerstva kultury areál "nezapamátnit".

"Ve čtvrtek jsme kladenskému primátorovi osobně předali petici proti zbourání buštěhradského pivovaru," potvrdila Daniela Javorčeková z občanského sdružení Buštěhrad sobě.

Petici podepsaly i významné kulturní osobnosti "Mile nás překvapilo, jaký byl o petici zájem. Během čtrnácti dnů se nám podařilo sesbírat skoro šest set podpisů, polovina z toho byli lidé z Buštěhradu, podepsaly i významné osobnosti z oblasti umění a techniky," uvedla Javorčeková a jako příklad jmenovala bývalého i současného rektora AVU Jiřího Kotalíka a Jiřího Sopka nebo ředitele Výzkumného centra průmyslového dědictví při ČVUT Praha Benjamína Frágnera.

Budovy bývalého buštěhradského pivovaru patří k nejstarším svého druhu u nás, ale kvůli jejich špatnému technickému stavu je majitel chce zbourat a nahradit novodobými replikami s řadou bytů. "Objekt jsme nabídli k prodeji, ale nikdo ho v tomto stavu nechtěl," uvedla projektová manažerka Levelu Iveta Foffová. Podotkla, že objekt dvakrát vyhořel a byl několikrát necitlivě přestavovaný, nemá proto už autentickou historickou hodnotu. To byl jeden z argumentů ministerstva kultury, proč pivovar na seznam památek nezařadilo. Za pravdu dalo vlastníkovi i rozhodnutí ministerstva kultury, které navzdory stanovisku památkářů a města potvrdilo havarijní stav objektu a rozhodlo většinu areálu za památku neuznat.

Demolici většiny staveb nic nebrání Na seznamu památkově chráněných objektů je v současnosti pouze jedna stavba, demolici ostatních tedy nic nebrání. "Petice je vyjádřením názoru, na stavební zákon ale vliv nemá. Pokud vlastník objektu podá žádost o demolici a bude splňovat všechny náležitosti, nemá stavební odbor důvod demolici nepovolit," potvrdila mluvčí kladenského magistrátu Petra Kučerová.

Odpůrci demolice spoléhají na to, že v zákoně na ochranu památek se hovoří o ochranném pásmu kolem památkově chráněného objektu, které nesmí být nevhodným zásahem narušeno. Doufají, že právě ochranného pásma kolem jedné památkově chráněné budovy v areálu se jim podaří využít v jejich snaze bourání zabránit.