Lidé z Buštěhradu čekají, co bude dál s pivovarem

Zdroj: Robert Božovský, Kladenský deník, 14. 4. 2008

Buštěhrad - Fáze vyčkávání. Tak hodnotí Daniela Javorčeková z občanského sdružení Buštěhrad sobě současnou situaci ohledně snahy zachránit zchátralý buštěhradský pivovar.

Ten chce jeho vlastník, firma Level, zbourat a nahradit ho obytnými domy. Tento záměr se ale řadě lidí z Buštěhradu nelíbí.

"Pivovar je významnou dominantou města a proto by měl být zachován," sdělila Javorčeková, jež je rovněž členkou stavebního výboru města a iniciátorkou petice za zachování pivovaru. Tu v minulých dnech předala do rukou kladenského primátora Dana Jiránka. Obyvatelé, kteří ji podepsali, chtěli jejím prostřednictvím po magistrátu, do jehož působnost Buštěhrad spadá, aby bourání nepovoloval. "Bylo nám sděleno, že firma ohlášku o demolici stavebnímu úřadu v Kladně ještě nepodala, proto s tím zdejší radnice prý zatím nemůže nic nělat. Chtěli jsme, aby magistrát zaujal k celé záležitosti stanovisko," řekla Javorčeková.

"Stavební zákon nijak neošetřuje, jak nakládat s peticí. Pokud má vlastník objektu všechny dokumenty v pořádku, není důvod demolici nepovolit. Magistrát nemůže zasahovat do stavebního řízení a ani stavební úřad nemůže klást vlastníkovi nemovitosti překářky," sdělila mluvčí kladenské radnice Petra Kučerová. Památkově chráněna je přitom jen část areálu zmíněného pivovaru.

Buštěhrad už navštívili zástupci kanceláře ombudsmana, na niž se občanské sdružení rovněž obrátilo s žádostí o pomoc při řešení problému. Terénní průzkum provedl i Národní památkový ústav. "Podle posledních informací prý firma Level hledá zájemce o koupi pivovaru. Pokud se prodej podaří uskutečnit, vidíme šanci, že by areál mohl být zachován," řekla Deníku Javorčeková.