Lidé z Buštěhradu bojují proti demolici pivovaru

Zdroj: Robert Božovský, Kladenský deník, 7. 3. 2008

Ostrý nesouhlas vyvolal u lidí z Buštěhradu záměr společnosti Level zbourat zdejší bývalý pivovar a místo něj postavit obytné domy. Areál pivovaru firma vlastní od roku 1993, kdy ho získala v aukci. Například členové občanského sdružení Buštěhrad sobě se ale domnívají, že se jedná o významnou dominantu města, která by měla být zachována. Rozhodli se proto sepsat protestní petici a obrátili se i na kancelář ombudsmana. Další kroky ve snaze zabránit zbourání pivovaru podniká městský úřad.

Problémem sporu je, že areál bývalého buštěhradského pivovaru, jenž patří mezi nejstarší v republice, není z velké části památkově chráněn. "Firma Level oznámila záměr pivovar zbourat zhruba před rokem, s čímž pracovníci oddělení památkové péče kladenského magistrátu, aniž by se sem vůbec přijeli podívat, vyslovili souhlas. Jako občanské sdružení jsme poté ministerstvu kultury podali návrh na zapamátkování areálu," řekla Kladenskému deníku Daniela Javorčeková z OS Buštěhrad sobě.

Nějaký čas se prý nic nedělo. Sdružení však letos v únoru zjistilo, že ministerstvo zapamátnilo pouze část pivovaru, bývalou starou školu, zbytek ale ne. "Vůbec nás o svém rozhodnutí neinformovalo, neboť prý nejsme účastníky řízení. Myslíme si, že úředníci ministerstva byli ovlivňováni a hájí zájmy majitele objektu," poznamenala k tomu Javorčeková s tím, že Buštěhrad sobě podal žádost o přezkoumání tohoto rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že se jeho členové o verdiktu dozvěděli pozdě, však až po vypršení lhůty na odvolání.

Sdružení se ale nevzdává. Tento týden firma Level podala ohlášení o demolici na kladenský magistrát, jenž má třicetidenní lhůtu na její zamítnutí. V těchto dnech je v jedné z buštěhradských prodejen a také na městském úřadu k dispozici protestní petice proti záměru pivovar zbourat.

Stížnost na postup ministerstva kultury Buštěhrad sobě zaslal i kanceláři ombudsmana Otakara Motejla.

"Žádost o odstranění stavby stavební úřad obdržel. Vzhledem k tomu, že se nejedná o památkově chráněné budovy, a pokud bude dodržen technologický postup demolice, je pravděpodobné, že vydá souhlasné stanovisko," prohlásila včera mluvčí kladenského magistrátu Petra Kučerová.

Naopak odmítavý postoj k demolici přijali ve svém usnesení buštěhradští zastupitelé. "Městský úřad požádal o vyhlášení ochranných pásem kolem části pivovaru, která byla prohlášena za památku. Nyní čekáme na vyjádření národního památkového úřadu," sdělil starosta Buštěhradu Václav Nový. Pokud by bylo ochranné pásmo vyhlášeno, bylo by v něm pravděpodobně zamezeno razantním stavebním úpravám, tudíž i chystané demolici.

"Myslím, že existují při záměru vybudovat obytné prostory lepší způsoby než je demolice. V úvahu by mohly připadat například loftové byty, čímž by se toto místo stalo exkluzivním. Institut pro výzkum průmyslového dědictví, který jsme rovněž kontaktovali, má takových konkrétních příkladů celou řadu," prohlásila Daniela Javorčeková, jež je rovněž členkou stavebního výboru města Buštěhradu.

Kladenský deník včera kontaktoval rovněž firmu Level. Její pracovnice Iveta Frollová požádala o zaslání dotazů týkajících se buštěhradského pivovaru elektronickou poštou. Do uzávěrky včerejšího vydání ale redakce odpovědi neobdržela.

Podle dostupných neoficiálních informací skutečně společnost uvažuje o demolici areálu, který využívala jako sklady, a o výstavbě obytných domů s využitím některých současných prvků objektů. Vybudovány by měly být nově formou replik.