Masopustní průvod prošel Buštěhradem

Zdroj: Robert Božovský, Kladenský deník, 3. 2. 2008

Buštěhrad-Bumtarata bum bum bum! Do kroku vyhrává muzika kapely Stryci z Buštěhrada. Masopustní průvod se v sobotu krátce po patnácté hodině vydává z hřiště U Seifertů na pochod městěm k základní škole.

V rukách dospělých účastníků se čas od času objeví panáček s něčím ostřejším na zahřátí. Studený vítr tak dobrou náladu nekazí.

Osmý ročník masopustu tradičně organizuje Občanské sdružení Buštěhrad sobě, jehož předsedou je Zdeněk Malý. "Masopust je naší hlavní akcí. Kromě toho udržujeme naučnou buštěhradskou stezku a také se staráme o provoz Muzea Oty Pavla," přiblížil předseda a po první zastávce, kde se pochodníci posilnili 250 sponzorsky věnovanými koblihami, se vydal k nejužší uličce trasy, v níž každoročně počítá počet zúčastněných lidí. "Tak letos jich, pane redaktore, dorazilo i s vámi dvě stě třicet jedna," hlásí zanedlouho.

Pořadatelé jsou spokojeni. "Vzhledem k tomu, že v pátek byly ve školách prázdniny, je letos účast dobrá," hodnotí hlavní organizátorka masopustního průvodu, v němž nechybí postavy medvěda či koně, Blanka Kufnerová, udávající rytmus na dva činely. "Také počasí nám přeje. Je sice chladno, ale horší by bylo, kdyby pršelo nebo byl rozbředlý sníh. To už jsme také zažili. Zejména pro menší děti je pak absolvování celé trasy fyzicky náročné," doplnil předseda.

Termín, kdy v Buštěhradu masopust pořádají, není pevný. "Záleží na obsazenosti sálů, ale i času muzikantů, kteří se sem přistěhovali převážně z Moravy a pro akci vytvářejí uskupení Stryci z Buštěhrada. Loni jsme akci obohatili masopustním divadlem, letos jsme se ale vrátili k individuálním maskám účastníků," nastínil Zdeněk Malý.

Masopustní průvod pokračoval se čtyřmi dalšími zastávkami až do školní jídelny. Zde děti obdržely dárky a byla tady vyhlášena nejlepší maska. Večer se v sokolovně konala zábava s cimbálovou muzikou.