Buštěhradem projde masopustní průvod

Zdroj: (zk), MF Dnes, 1. 2. 2008

Buštěhrad - Masopustní veselí ovládne zítra ulice v Buštěhradě. Průvod začíná v 15 hodin u Seifertů a projde po obvyklé trase se zastávkami až do školní jídelny, kde bude připraveno malé občerstvení. Hudební doprovod i letos zajistí Strýci z Buštěhrada. Zatímco průvod je určen spíše dětem, večerní taneční zábava s cimbálovou muzikou v sokolovně je už vyhrazena dospělým. Začne v 19.30 a hrát bude Buštěhradišťan Oty Pavlici.

Tradici pořádání masopustních průvodů obnovilo v roce 2001 občanské sdružení Buštěhrad sobě. Tehdy v čele průvodu kráčely za doprovodu harmoniky, vozembouchu, bubnů, činelů a dalších hlučných nástrojů tradiční masopustní masky jako medvěd, slamák, koza nebo smrtka v podání dětského folklorního souboru Marjánek z Mariánských Lázní.

Tento víkend je podle tradice posledním termínem, kdy je možno pořádat masopustní průvod. Nevázané veselí musí utichnout o půlnoci před Popeleční středou, a ta je letos už 6. února. Po ní následuje čtyřicetidenní období půstu jako příprava na Velikonoce. V některých obcích na Kladensku se tato tradice tak přísně nedodržuje a masopustní karnevaly jsou naplánovány i na další víkendy.