Chcete také nové hřiště?

Zdroj: Michala. K. Rocmanová, Náš region. Roč. 1, č. 5, 9. 11. 2006

BuštěhradJak vypadají dětská hřiště u vás? Staré rezavé konstrukce zarůstají kopřivami anebo je už kdosi odvezl do sběru a děti se potulují bezcílně po ulici? V Buštěhradě to bylo podobné, ale letos se podařilo po téměř dvouleté snaze otevřít hřiště hned dvě – v dubnu Pelíšek pro menší děti u Mateřského centra na Kladenské ulici, a od 29. října mají své dobrodružné hřiště, nazvané Buštěhrádek, i starší děti do 15 let.

Na začátku byla neochota

Před třemi lety na upozornění na stav hřišť ve městě nikdo nereagoval. A pak byla hřiště dokonce zrušena. Všechna. Našlo se ale naštěstí pár maminek, kterým se nechtělo čekat, až jim děti vyrostou – a tak věnovaly spousty hodin a probděných nocí na to, aby se prokousaly stohy předpisů, prolistovaly stovky stránek na internetu, našly ty správné dotace a sponzory a vyplnily fascikly dotačních formulářů. A měly úspěch! Postupně získaly pro hřiště několik členek zastupitelstva a našly nejen dodavatele, ale i sponzory.

Hřiště musí být bezpečné, kvalitní i hezké

Za úspěšnou realizací projektu stojí tým Hřiště – Jitka Mahovská, Ivona Kasalická a Jana Závorková. Po pečlivém výběru zvolily jako dodavatele dánskou firmu Kompan (dodavatel firma ToJa), jejíž herní prvky splňují předepsané normy, nároky na bezpečnost dětí, jsou z kvalitních materiálů a mají i hezký design.

Samozřejmě, že ruku k dílu přiložily i další maminky, také děti a tu a tam i tatínkové. "Když v roce 2004 musela být z bezpečnostních důvodů zrušena všechna městská dětská hřiště, nemělo město v rozpočtu dostatek finančních prostředků na výstavbu nových herních ploch, které by splňovaly přísné normy EU, " řekla při slavnostním otevření hřiště Jitka Mahovská, zastupitelka města.

Celková získaná suma je 1 200 000 Kč, město Buštěhrad přispělo částkou 230 790 Kč, podílel se i Středočeský kraj a řada organizací i soukromých osob. Největší částku věnovala Nadace ČEZ – 650 000 korun. Martin Klacián, koordinátor projektů z Nadace ČEZ, k tomu dodal: "Nadace ČEZ podporuje projekty, které se zaměřují na rozvoj volnočasových aktivit dětí a mládeže v jednotlivých regionech. Uvítali jsme snahu obyvatel Buštěhradu a přispěli na výstavbu jejich dětského hřiště. "

Páska přestřižena

Nadšené děti si mohly konečně vyzkoušet všechny atrakce, které jim hřiště nabízí - houpačku, vertikální točidlo, sestavu se skluzavkou či lanovou dráhu. Největší zájem byl o lanovou pyramidu uprostřed hřiště, vysokou téměř šest metrů.

Na jaře bude hřiště ještě doplněno o herní prvky pro nejmenší – pískoviště a houpadlo na pružině. Jsou tu zrenovované lavičky a nové oplocení. Město Buštěhrad zajistí pravidelnou údržbu hřiště, je stanovený provozní řád a otevírací doba, kterou zajišťuje určený správce. Hřiště Buštěhrádek je umístěno na Hřebečské ulici u fotbalového stadionu.

A pokud byste chtěli tento příklad následovat, více inspirujících informací o zrození obou hřišť najdete na http://mestobustehrad.cz/prakticke/detska-hriste/.